Sari la conținut

"Zidul berlinez" se demolează

Gardul are o lungime de peste 200 metri, dar sunt porțiuni în care a fost distrus odată cu trecerea timpului.

"Gardul de beton înalt de doi metri a fost ridicat în anii '80 și desparte locuitorii maghiari de cei de etnie rromă", Ruxandra Morar, reporter Digi24 Brașov. 

De o parte a zidului este o zonă curată cu blocuri îngrijite, iar de cealaltă parte sunt oamenii care trăiesc în mizerie și noroi. Pentru că autoritățile vor acum să dărâme zidul, locuitorii maghiari spun că nu se mai simt atât de protejați.

"Dărâme gardul, imediat țiganii intră în bloc și nu lasă oamenii să se odihnească. Degeaba parchează mașinile, sparg, fură roțile", spune un localnic. 

"Mai bine altul decât să îl dărâme. De ce? Sunt așa o problemă între...E problemă da, stiți și dumneavoastră ce probleme sunt aici„, spune alt localnic.

În tot acest timp, rromii spun că dărâmarea acestui gard este cel mai bun lucru care li se poate întâmpla și că au făcut plângeri la autorități ca gardul să fie distrus.

„Ieri a fost o casă să ardă și n-au intrat aici pompierii că n-a încăput", spune un localnic.

"Ăsta foarte greu că suntem ca la pușcărie aici. Partea asta și dincolo ăsta cu blocuri cu..", spune alt localnic.

SINCRON - Ruzsa Pal, vicepreședinte Asociația Rrromilor Amenkha, Sf. Ghe.
TC IN 00:00:36:06 „Ungurii, românii și în partea asta locuiește țiganii și nu vrem să fim așa ca să fim împărțiți." TC OUT 00:00:44:10 MUSCA TC IN 00:01:48:08 " Am fost la primărie, am fost cu Cioabă " TC OUT 00:01:59:04

Autoritățile locale au în vedere un plan de reabilitare a zonei care prevede pe lângă înlocuirea gardului de beton cu gard viu și asfaltatarea străzilor din zonă. Lucrările vor începe în vara acestui an.

"Acolo nu există asfalt, drumul va fi asfaltat și desigur o să fie o linie, un gard viu să spunem, pentru că trebuie să delimităm partea unde joacă copiii și partea unde circulă mașinile. Dar nu va fi un zid psihic, un zid fizic, care să împartă în două comunitatea noastră", Tischler Ferenc, viceprimar, Sfântu Gheorghe. 

Primăria a fost somată în 2006 de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării să dărâme zidul, însă edilii nu au făcut acest lucru, pe motiv că gardul asigura protecţia locuitorilor de animalele rromilor şi de scandaluri.

Reporter: Ruxandra Morar
Operator: Alexandru Apetroae