Ziua verde a cartofului, sărbătorită în Braşov

Data publicării:
CARTOFI

Cele mai multe dintre soiurile prezentate la întâlnirea cultivatorilor sunt aduse din Olanda sau alte ţări din Vest. Se spune despre ele că ar fi mai rezistente şi mai productive decât cele româneşti. Cu toate acestea, majoritatea cultivatorilor cu tradiţie spun că nu există soi de cartofi care să aibă 100% rezistenţă la dăunători şi să se adapteze condiţiilor climatice din ţara noastră.

"Fără apă, fără aer, nu trăieşte nimeni, nici om, nici plantă. Nu sunt soiuri sau plante rezistente nici la dăunători, nici la boli. Sunt mai tolerante la anumiţi dăunători, dar, în general, dăunătorii nu prea iartă", spune Ioan Benea - cultivator.

Cu toate astea, sunt unele soiuri viguroase, în care fermierii spun că merită să investească. Un kilogram de cartofi de sămânţă din soiul Ambition, de exemplu, costă între 2,5 şi 3 lei, în timp ce kilogramul de cartofi de consum costă doar 80 de bani.

Producţia, însă, este una foarte bună.

"Este un soi ambiţios, robust, un foliaj deosebit, este rezistent la mană, care e problema nr unu în acest an, un soi cu calităţi culinare deosebite", susţine Sorin Mănoiu - cultivator.

Întreţinerea culturilor, însă, costă bani grei. Şi nu toţi fermierii îşi permit să cumpere sămânţă din străinătate.

"Costurile la cultura cartofului sunt cele mai mari, cam de zece ori mai mari decât la celelalte culturi", afirmă Ioan Benea - cultivator.

Fermierii susţin că statul român ar trebui să îi sprijine mai mult, pentru ca producţia la nivelul ţării să fie una mai bună.

"Reducerea TVA-ului, să acorde o subvenţie sau un ajutor financiar pentru cartoful de sămânţă, pentru că aici suntem deficitari", este de părere Gheorghe Boţoman - preşedintele Federaţiei Cultivatorilor de Cartofi.

Un cultivator de cartofi cheltuieşte anual în jur de 25.000 de lei pentru un hectar cultivat. România produce anual 15 tone de cartofi la ha, pe când media europeană ajunge la 40 de tone la hectar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri