10 ani de misiuni în slujba NATO

Data publicării:
10 ANI NATO

Până la sosirea în România a primelor avioane F16, piloții români de vânătoare vor continua să execute misiunile NATO cu MiG-21 LanceR. Primele aparate au ajuns în România la finele anilor '60, iar între 1992-1996, acestea au fost supuse unor ample programe de modernizare, pentru a se ridica la standardele NATO.

"În acest moment, MiG-21 LanceR este vârful de lance al Forţelor Aeriene Române, cu care îndeplinim principala misiune încredinţată de NATO şi anume cea de poliţie aeriană. Odată cu intrarea în NATO, practic a început şirul unor schimburi de experienţă cu piloţi ai ţărilor membre NATO, în special cu trupele americane, exerciţii ce constau în misiuni specifice, la standarde NATO", a declarat căpitanul comandor Nicolae Sarealbă, pilot la Baza 71 Aeriană.

Chiar dacă zboară cu avioane care în mai puțin de trei ani vor fi scoase din uz, piloții de la Baza 71 Aeriană cred că fiecare misiune, la care România a luat parte, a fost un câștig pentru Alianţa Nord-Atlantică.

"10 ani de realizări, de împliniri, de sacrificii, dar mai degrabă de realizări, pentru că în aceşti 10 ani, am reuşit să facem pași uriași în pregătirea noastă profesională, pași pe care, în alt context, nu cred că i-am fi realizat", a mai precizat pilotul.

Avioanele F16, care ar urma să intre în dotarea aviaţiei române din 2017, vor sosi în ţară cu un an mai devreme. Personalul care le va folosi va merge în Portugalia, ţara de unde sunt achiziţionate aparatele de zbor, pentru a participa la programe de pregătire.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri