Sari la conținut

222 de producţii din peste 50 de ţări la TIFF 2015

Nastassja Kinski, un adevărat sex-simbol al anilor '70-'80, vine pentru prima dată în România la TIFF. Ea a jucat în peste 60 de filme regizate de nume mari ale cinematografiei mondiale, cum ar fi Roman Polanski, Francis Ford Coppola sau David Lynch. Actriţa va primi premiul special pentru contribuţia adusă cinematografiei mondiale, chiar la gala de deschidere a TIFF.

"Este o ediție de încercare, pentru că își propune puțin mai mult decât anul trecut. Avem peste 220 de filme din țări variate și peste 850 de invitați. Va veni la Cluj în premieră o mare actriță a cinemaului mondial, Nastassja Kinski. Dacă e un lucru care nu trebuie ratat, e retrospectiva Mircea Daneliuc, un mare cineast român care vine prima dată la TIFF și filmul de deschidere Povești Trăznite", a precizat Tudor Giurgiu, președintele TIFF.

Ediția cu numărul 14 aduce două noi secțiuni în programul festivalului: una dedicată celor 25 de ani care s-au scurs de la căderea comunismului și o a doua în care vor rula filme cu puține sau chiar fără replici.

"Pentru că se împlinesc 25 de ani de la căderea comunismului, am strâns câteva filme foarte recente, de anul acesta ori de anul trecut, care investighează, rememorează și repun în discuție ce a însemnat comunismul și mai ales cum a fost procesat în perioada de tranziție", a completat Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului.

TIFF este primul festival din România care îi va atenționa cu ajutorul unei aplicații pe cinefili când rulează filmele lor preferate.

"Suntem primul festival din România care va implementa tehnologia Beacon. Asta înseamnă că, atunci când dumneavoastră o să fiți în zona unei locații TIFF, noi vă putem trimite un mesaj concret că mai sunt 10 bilete la filmul de deschidere", a explicat Cristian Hordilă, managerul festivalului.

Bugetul Festivalului Internațional de Film Transilvania este anul acesta de 1.600.000 de euro. Prețul biletelor este cuprins între 10 și 12 lei pentru filmele din cadrul festivalului și între 15 și 30 de lei, pentru concerte.