Sari la conținut

A revoluționat sistemul medical din SUA. Flaviu Sîmihăian a creat o aplicație folosită de 4.000 de farmacii de peste ocean

Tânărul, acum în vârstă de 26 de ani, a emigrat în Statele Unite ale Americii în urmă cu 15 ani. În 2012, împreună cu partenerul său, Matt Johnson, absolvent al Facultății de Farmacie din Carolina de Nord, au creat aplicaţia iMedicare.

"Luăm datele unei farmacii și a pacienților care îi are și analizăm unde poate salva pacientul bani, prin diferite metode: ori cu medicamentele ori dacă nu, cu planul de asigurări, care îi mai eficient, să îi fie mai ieftine medicamentele și pe de cealaltă parte, ne uităm unde sunt intervenții medicale, dacă de exemplu, sunt două medicamente care pot să fie contraindicate ", a explicat Flaviu Sîmihăian.

Aplicația îi ajută pe americani să economisească mii de dolari în fiecare an prin alegerea celui mai bun plan de asigurare medicală, dintre cele peste 40 existente.

"E posibil să fie un medicament de 500 de dolari care face același lucru cu un medicament de 10 dolari. Pacientul nu știe, pentru că fiind un sistem complicat cu 5.000 de medicamente și 40 de planuri, e greu să găsești combinația optimă și asta facem noi: găsim combinația optimă a medicamentelor și a planului de asigurări pentru medicamentele care le are pacientul", a completat tânărul.

În doar trei ani, aplicaţia a ajuns să fie folosită de 4.000 de farmacii. Steve Adkins, proprietarul unei farmacii din Carolina de Nord, este unul dintre clienţii bistriţeanului.

"Vorbim cu pacientul, ne uităm peste toate medicamentele pe care le ia ca să fim siguri că pacientul se află pe tratamentul potrivit, că nu există medicamente contraindicate și că tratamentul este optim pentru nevoile sale și ca parte a consultației, le arătăm și care este cel mai bun plan pentru ei în anul următor. Pacienților le place și anul trecut am economisit între 250 și 300.000 de dolari pentru pacienți. E costul unei case în SUA", a afirmat acesta.

Pentru a doua versiune a aplicației, tânărul a decis să se extindă și la Cluj-Napoca. Aici, cinci tineri lucrează la scrierea softului care stă în spatele aplicaţiei.

"Am început să migrăm responsabilitățile de dezvoltare produs, aplicație, design la Cluj. Pentru fiecare medicament, practic trebuie să obținem prețurile, planurile de asigurare cu care lucrăm și toate datele astea rezultă în date imense. Noi folosim servicii cloud pentru a stoca datele și în mare măsură 80% din aplicație se întâmplă dincolo de fereastra pe care o vede pacientul", a precizat Stas Sușcov, developer iMedicare.

În viitor, aplicația care e folosită deja din Hawaii până în Alaska și Puerto Rico va include și o secțiune care îi va ajuta pe farmaciști să ofere sfaturi medicale pentru afecțiuni ușoare.

Pe aceeași temă