Afacere de sezon: culesul fructelor de pădure şi al ciupercilor

Data publicării:
culegatori

Fructele de pădure şi ciupercile din zona Mărişel sunt sursa principală de venit pentru localnici, dar şi pentru cei din Bihor sau Sălaj, veniţi aici special pentru recoltare. Pentru fiecare kilogram de afine cules, oamenii câştigă 6 lei. Puţin mai bine plătite, însă mai dificil de găsit, sunt ciupercile: 8 lei kilogramul.

"Pentru mâncare, nu avem din ce trăi, nu avem loc de muncă", spune un culegător.

Cei mai câştigaţi din această afacere nu sunt culegătorii, ci comercianţii. Şi asta pentru că marfa ajunge exclusiv pe piaţa externă, acolo unde ajung să valoreze de câteva ori mai mult.

"Pentru italieni, pentru pizza. Ei absorb toată piaţa de ciupercă", a precizat un comerciant.

Primăria comunei Mărişel a speculat potenţialul agricol al zonei şi interesul comercianţilor, astfel că a decis ca anul acesta să cesioneze dreptul de a recolta fructele de pădure în urma unei licitaţii. Pentru o suprafaţă de 1.400 de hectare de teren, încasează de la un fermier din localitate 16.500 de lei.

"Anii trecuţi, recoltarea s-a făcut şi fonduri la buget au fost mai puţine", a afirmat Liviu Hetea, secretarul comunei Mărişel.

"Eu am dreptul de achiziţie şi colectare de pe raza comunei Mărişel. Lucrez în parterneriat cu o altă firmă, o firmă procesatoare, care are depozit la noi în ţară. Procesează şi merg direct la export", a precizat Cătălin Mariş, fermier.

Din zona Munţilor Apuseni se culeg zilnic între 5 şi 10 tone de fructe de pădure şi ciuperci, care iau drumul Europei. Sezonul de recoltare se încheie în septembrie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri