Afecţiuni respiratorii depistate mai rapid. Medicii din Târgu Mureş folosesc un Bodypletismograf pentru diagnosticare

Data publicării:
APARAT MURES

Daniel Benda este din Petroșani. Mai bine de 25 de ani a lucrat în mină, iar în urmă cu aproape trei ani, a fost diagnosticat cu bronșită și un început de silicoză.

"Respirația foarte grea și plus sufocare și în timpul somnului, pur și simplu am simțit că, capacitatea toracică nu mai funcționează la nivelul normal corespunzător", spune bărbatul.

Acum a venit special la Tîrgu Mureş pentru a testa aparatul. Cu ajutorul lui, speră să afle care este stadiul bolii sau dacă aceasta s-a mai agravat.

Aparatul folosit de medici este format din patru module. Fiecare dintre ele ajută la diagnosticarea unor afecțiuni, de la pneumonii ușoare până la astm bronșic sau fibroze pulmonare.

"Ne arată cum funcționează plămânul la nivel microscopic, la nivelul membranei alveolo -capilare. Pentru că bolile de plămâni în stadii incipiente au nevoie de această diagnosticare ori această investigație este neinvazivă, nu trebuie să luăm o probă din țesut, ci pacientul respiră prin acest aparat", explică Horațiu Moldovan, șeful Clinicii de Medicina Muncii.

Aparatul a fost primit de la Ministerul Sănătății şi a costat 25.000 de euro. Cei care doresc să-l testeze nu au nevoie decât de o scrisoare medicală de la medicul specialist sau de un bilet de trimitere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri