Ajutoare încasate ilegal

Data publicării:
ajutoare

Ilegalităţile au fost descoperite după ce reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale au suprapus baza lor de date cu cea a altor instituţii.

"În afară de faptul că oamenii nu şi-au declarat toate veniturile, au mai fost cazuri în care persoanele au decedat, iar membrii familiei nu au anunţat acest lucru, pentru că se ajungea la diminuarea cuantumului ajutorului special", explică Paula Nicoară, inspector social.

Astfel de cazuri au fost şi în comuna Apahida, aflată la doar câţiva kilometri de Cluj-Napoca.

"Referitor la dosarele de ajutor social, avem 5 cazuri de debitori şi alte 8 persoane, pentru susţinerea familiei, care au fost verificate şi sunt suspiciuni că au primit venituri necuvenite", precizează Ioana Guţă, inspector de specialitate la primăria Apahida.

Printre ei s-a numărat şi Ramona Antal, mamă a 6 copii, care are de înapoiat statului peste 2.200 de lei.

"Eu nu am de unde să dau banii aceştia, nu am de unde, i-am spus şi la doamna Ioana. Oricum, îmi trage din alocaţia suplimentară. Am 6 copii, de unde să plătim noi atâţia?", se întreabă femeia.

Aprobarea unui astfel de ajutor se face în baza unei declaraţii pe proprie răspundere a beneficiarului. Doar la un an de la plata primelor ajutoare, instituţiile statului verifică dacă o persoană a fost sau nu îndreptăţită să primească ajutorul social.

De la 1 ianuarie 2014, valoarea ajutorului social oferit de stat drept venit minim garantat a crescut cu 4,5% şi a ajuns la 142 lei pe persoană, dar poate ajunge la 527 de lei în cazul unei familii cu 5 membri.

În 2013, în judeţul Cluj au fost peste 3.600 de beneficiari ai acestui ajutor social, pentru care statul a plătit 9 milioane de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri