Sari la conținut

Al doilea transplant de inimă în mai puţin de o săptămână. Intervenţia a fost făcută de medicii din Tîrgu Mureş

Bărbatul care a primit o inimă nouă a trecut prin emoţii mari în ultimii 10 ani. A fost chemat la teste când medicii găseau donatori, dar niciun cord nu era bun pentru el.

"El a mai fost în clinică de cel puţin două ori şi de fiecare dată s-a optat pentru implantarea la un alt pacient", a relatat Horaţiu Suciu, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară Tîrgu Mureş.

Însă un telefon primit în zori i-a schimbat soarta. Un copil de 17 ani din Timişoara a intrat în moarte cerebrală după o lovitură puternică la cap, iar familia a trecut peste durere şi a vrut să dăruiască viaţă. Inima băiatului a fost dusă cu elicopterul la Tîrgu Mureş.

Pacientul a fost adus cu ambulanţa de la Galaţi şi a intrat imediat în sala de operaţie. După trei ore şi jumătate de la prelevare, inima bătea din nou.

"A decurs foarte bine, nu au fost complicaţii. Sunt intervenţii mari, dificile care pun pacienţii într-o situaţie grea, mai ales un pacient aflat la capătul resurselor biologice, dar suntem foarte mulţumiţi", a spus şeful clinicii mureşene.

Medicii sunt mulţumiţi şi pentru că se simte bine şi Ştefan, bărbatul supus joia trecută primului transplant de cord de anul acesta. Ultimii şase ani au fost un chin pentru cel care ia viaţa de la capăt la 49 de ani. În orice moment, inima lui putea să se oprească, iar de anul trecut, era prioritar pe lista de aşteptare.

"Mă resemnasem într-un fel cu ideea: ori fac transplantul ori mai am o şansă ori nu. O viaţă nouă, sper să fie bine", a spus pacientul.

"Se simte bine, evoluează normal până acum, nu am avut probleme, e în parametrii aşteptaţi, analizele arată bine", a precizat Sorin Paşcanu, medic primar ATI.

La începutul săptămânii viitoare, pacientul va fi dus într-un salon obişnuit şi până la începutul lunii viitoare va pleca acasă.