Amintiri din coşmarul Holocaustului

Data publicării:
evrei

În luna mai a anului 1944, pe străzile din Huedin au apărut mii de afișe, prin care evreii erau anunțați că vor fi transferați într-un ghetou, undeva lângă Cluj-Napoca. În mai puţin de o săptămână, 12.000 de evrei erau deja izolaţi de restul lumii. Toți au fost transportaţi în vagoane pentru vite.

Printre cei deportați la Cluj-Napoca a fost și Andor Schwarz, un evreu înstărit din Huedin. El a ajuns iniţial într-o tabără de muncă din Baia Mare, iar apoi a fost dus la Auschwitz, unde a trecut prin regimul de detenție nazist. L-a salvat de la gazare priceperea lui în prelucrarea pielii.

"Erau lagăre de muncă, unde îi duceau la săpat de tranşee, la scos mine, acolo îi foloseau pe evrei. Norocul lor era comandantul, dacă era un om mai uman, nu înrăit, atunci avea grijă de oameni şi scăpau. Dacă nu scăpau, dormeau 12 inşi pe o scândură, iar 6 inşi aveau o pătură", povesteşte Tibor Schwarz, fiul lui Andor.

Andor s-a îmbolnăvit în lagăr de ciroză, dar sfârșitul și l-a găsit alături de familie, în vechea lui casă din Huedin.

"Din păcate, nu-l cunosc pe bunicul. El a murit în anii '70. Când am venit în vizită, acum, oamenii îmi povestesc despre familiile de evrei, care au trăit aici, în Huedin. Chiar acum mi-a adus cineva o poză despre bunicul şi un prieten", spune Brigitte Schwarz, nepoata lui Andor.

Nepoata fostului curelar al Huedinului este acum stabilită în Israel, însă promite că nu va renunţa să afle adevărul despre Holocaust. Acum, în România, sunt oficial 6.000 de persoane cu dublă cetățenie, româno-israeliană. Înainte de 1948, anul în care a început Al Doilea Război Mondial, la noi în țară trăiau peste 700.000 de evrei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri