Aterizare forțată la limita județelor Cluj și Alba. Două persoane au decedat

Data publicării:
accident 1

Aparatul de zbor plecase din capitală și se îndrepta spre Oradea. În avion se aflau 7 persoane, dintre care 5 cadre medicale, de la spitalele Fundeni, Elias și Sfânta Maria din București, precum și de la spitalul din Beiuș, județul Bihor. Acestea urmau să preleveze organe de la un pacient în moarte cerebrală, în vederea unui transplat.

Aparatul de zbor aparține Școlii Superioare de Aviație şi este de tip Britten Norman 2 (BN 2). Acest model poate atinge o viteză maximă de 273 de km/h şi poate transporta 8 persoane.

Avionul era pilotat de Adrian Iovan. Alături de el, în avion se mai aflau un pilot, 4 medici și o asistentă.

Accidentul a fost anunțat la numărul de urgență 112 la ora 16.16, de către medicul Radu Zamfir, de la Spitalul Fundeni, aflat la bordul avionului. Acesta i-a spus operatorului că nu a suferit răni grave și că le acordă asistență medicală celorlalte șase persoane rănite. Unul dintre medici a fost rănit la coloană și picioare, iar un alt cadru medical a suferit o fractură în zona toracică.

Prefectul Clujului, Gheorghe Vușcan, susține că aparatul de zbor a aterizat forțat și nu s-a prăbușit.

Victimele accidentului au fost găsite după ore întregi de căutări. Conform SMURD, două persoane au decedat. Cei cinci supraviețuitori au fost transportați la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca.

ACTUALIZARE ORA 21.05: Reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență din Cluj-Napoca anunță că unitatea medicală este pregătită pentru a primi și acorda asistența medicală de urgență victimelor accidentului aviatic.

ACTUALIZARE ORA 19.10: În zona Mătișești se fomează echipe mixte formate din pompieri, jandarmi, salvamontiști și localnici, care să îi caute pe răniți. Un număr de aproape 60 de localnici și-au oferit ajutorul.

Niciunul dintre repezentanții autorităților nu a putut să confirme încă locul exact în care se află avionul. Drept urmare, acțiunea de căutare va continua în trei zone.

Salvamontișii vor încerca să se deplaseze cu o mașină de teren, dar restul salvatorilor vor pleca pe jos, din cauză că întreaga zonă este inaccesibilă.

ACTUALIZARE ORA 18.55: Mariana Ciumăfai, viceprimar Beliș: Echipele de intervenție plecate spre zona Ursoaia s-au întors, după ce nu au găsit aparatul de zbor.

ACTUALIZARE ORA 17.50: Mariana Ciumăfai, viceprimar Beliș: Spre zoana Ursoaia au plecat primarul localității Beliș, Viorel Crainic, și jandarmii montani din comună.

ACTUALIZARE ORA 17.39: Marius Tache, Ministerul Afacerilor Interne: Cinci mașini ale ISU din zonă au fost trimise către locul accidentului. Un elicopter SMURD a fost întors din drum, din cauza condițiilor meteo nefavorbaile.

ACTUALIZARE ORA 17.28: Salvamont Cluj a trimis o echipă de intervenție spre zona numită Ursoaia, localitatea Mătișești, la o altitudine de 1.400 de metri. Zona este greu accesibilă, atât din cauza reliefului, cât și a vremii nefavorabile. Este o suprafață fără semnal GSM, la graniţa județelor Alba și Cluj.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri