Azilul de bătrâni, un lux

Data publicării:
azil

Conform datelor Direcției de Asistență Socială, 210 persoane aşteaptă eliberarea unui pat în căminele de stat, din cauză că nu-şi permit luxul de a plăti pentru un loc într-unul privat.

În județul Cluj, statul român asigură în momentul de faţă locuri în două cămine pentru vârstnici, unde îşi duc traiul peste 80 de persoane, dar şi în alte patru unităţi aflate la dispoziţia bătrânilor cu dizabilităţi. Necesarul de locuri este, însă, departe de a fi asigurat, iar costurile cu îngrijirea bătrînilor este de la an la an mai mare.

"Conform legii, orice rezident plătește 602 lei pe lună. Asta reprezintă cam 24% din totalul costurilor. De exemplu, anul trecut s-a cheltuit, în medie, 2.338 de lei pentru un rezident, restul de bani sunt din bugetul Consiliului Judetean",  spune directorul Centrului de Îngrijire pentru Vârstnici, Liviu Popa.

Alternativa la căminele de stat e una simplă: căminul privat. Doar că, aici, costurile sunt chiar si de trei ori mai mari, dar condiţiile de cazare, hrană şi asistenţa medicală sunt cu mult mai bune decât în unităţile de stat.

"Ca pachet de bază este, să spunem așa 1.800 de lei, pentru doi în cameră. Pentru unul singur în cameră, sigur că e mai scump, în funcție de necesitățile și cerințele bolnavului", precizează Vicenţiu Toma Pop, proprietarul unui azil de bătrâni.

Reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială din judeţul Cluj intenţionează să investească în construirea de noi cămine pentru vârstnici, însă totul depinde de reuşita accesării de fonduri europene.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri