Sari la conținut

Bani puţini pentru copiii cu deficienţe de auz

Kevin are 1 an și 4 luni. Anul trecut, când nici nu împlinise 10 luni, părinții lui au observat că nu reacționează la zgomote, motiv pentru care au apelat la un specialist. Diagnosticul a fost dur: nu putea auzi.

"Noi am descoperit în luna septembrie, de atunci suntem în așteptare. Sperăm să-l facem cât de curând, pentru că timpul care trece e în defavoarea lui. Cel mai greu îmi este când îl văd că dorește să vorbească. Este foarte greu și să vorbești cu el și să îți dai seama că nu aude nimic", a spus mama băiatului.

În aceeași situație mai sunt încă 20 de copii din județul Cluj, care se află în așteptarea unui implant cohlear. Medicii susțin că o parte dintre ei nu vor ajunge să beneficieze de vreunul, mai ales că banii veniți de la Casa de Asigurări de Sănătate sunt tot mai puțini de la an la an.

"Aparatură avem, instrumentar avem, s-ar putea face și în fiecare zi dacă am avea implanturi și copii. Din toți copii diagnosticați, am avea o listă cu 21 de copii care ar putea fi implantați", a precizat Violeta Necula, medic primar ORL.

"Anul acesta, am primit două până acum, adică am primit pe hârtie, nu avem încă aceste implante. Sigur, nu ne putem compara, am fost la un schimb de experiență în Varșovia și ei au făcut acolo zece implante într-o singură zi, iar eu anul trecut am făcut opt, deci nu am reușit să fac cât a făcut acela într-o zi", a afirmat Marcel Cosgarea, medic primar ORL.

Sumele alocate de Casa de Asigurări de Sănătate au început să scadă încă de acum doi ani. Spre exemplu, în anul 2013, CJAS Cluj a decontat pentru implantul cohlear 893.000 de lei, iar în 2014, ceva mai puţin 885.000 de lei.

"Bugetul contractat pentru implantul cohlear, în conformitate cu prevederile legale în vigoare pentru primul trimestru al anului 2015, este 192.000 de lei", a declarat Crina Grozav, purtător de cuvânt al CJAS Cluj.

Victor este un caz mai fericit. El a primit un implant la un an şi după doar câteva luni, vorbea în propoziții.

"Evoluția lui a fost foarte bună, la 1 an și 5 luni deja a început să spună propoziții simple de câte două cuvinte. Acum el aude ca și orice copil, aude foarte bine și vorbește ca un copil normal la vârsta lui", a afirmat mama băiatului.

"Cu cât copilul aude mai devreme, cu atât nu mai există o diferență în recuperarea limbajului. Este un copil care poate să fie integrat în învățământul de masă, este un copil care poate să meargă la facultate, poate să aibă o viață normală", a explicat Bianca Nistor, logoped.

În România există aproape 24.000 de persoane care nu aud, dintre care aprope 2.000 sunt copii.