Bătaie pe scaunul lui Horea Uioreanu

Data publicării:
consiliul judetean cluj

La aproape două luni de la suspendarea din funcţie a preşedintelui Consiliului Judeţean, nu a fost ales încă un înlocuitor al acestuia.

Luna trecută, aleşii s-au grăbit să voteze o nouă conducere. Astfel, aceştia l-au demis pe Ioan Oleleu din funcţia de vicepreşedinte şi l-au ales în locul lui pe Mihai Seplecan. Hotărârile, adoptate în regim de urgenţă, au fost contestate în instanţă de Prefectura Cluj, deoarece nu s-a respectat termenul legal de 5 zile pentru consultarea acestora.

"Propunerile respective n-au justificat o urgenţă la acel moment şi conform Legii 215, nu puteau fi introduse în această formă în timpul şedinţei ordinare. Odată atacate, aceste hotărâri îşi încetează efectul şi se revine la situaţia iniţială", a precizat Gheorghe Vuşcan, prefectul judeţului Cluj.

Pentru a se apăra în instanţă, autorităţile judeţene au apelat la o măsură în premieră: angajarea unui avocat extern, plătit din bani publici. Acesta îi va înlocui pe cei nouă jurişti ai Consiliului Judeţean, care s-au exprimat public împotriva schimbării conducerii.

"Consilierii juridici care şi-au exprimat deja un punct de vedere cu privire la acest proiect de hotărâre, cum că el nu respectă condiţiile de legalitate, ar fi obligaţi, participând la un proces în numele Consiliului Judeţean, să îşi încalce punctul de vedere deja exprimat. Ar fi oarecum un conflict de interese. Acesta este motivul pentru care s-a decis să se apeleze la un apărător extern, care să fie obiectiv şi imparţial", a afirmat Alin Iuga, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Cluj.

Consiliul Judeţean va organiza la începutul lunii august o licitaţie publică, pentru găsirea unui avocat ori a unui birou de avocatură dispus să apere instituţia. Lupta pentru scaunul lăsat liber de Horea Uioreanu este atât de aprinsă, încât consilierii judeţeni nu sunt dispuşi să aştepte decizia Tribunalului Cluj. La sfârşitul lunii vor încerca din nou să voteze un înlocuitor.

"Vom relua toate procedurile. De această dată, vor fi introduse în termen pe ordinea de zi, vom respecta legea. Nu cred că de această dată domnul prefect ori secretarul judeţului pot să se mai opună", a spus Mihai Seplecan, consilier judeţean.

Consilierii judeţeni ameninţă chiar cu plângeri de abuz în serviciu pentru funcţionarii publici, care se vor opune noilor proiecte de schimbare a conducerii instituţiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri