Bibliotecă pe roţi pentru copiii de la sate

Data publicării:
bibliobus

Bibliobusul este luat cu asalt de copii de fiecare dată când îşi face apariţia pe uliţele satelor clujene. Elevii ştiu că îşi pot alege de aici cărţi cu care să se delecteze atât în timpul şcolii, cât şi în vacanţă.

"Terra văzută de sus. O carte despre Pământ şi ce găseşti în el", a explicat o elevă. "Acum am luat o carte care are 100 de pagini, Heidi, şi sunt la capitoul 5 deja", a spus alta.

Biblioteca mobilă este un sistem simplu, dar care face o diferenţă uriaşă în educaţia copiilor de la sat. Practic, cărţile din Biblioteca Judeţeană Cluj sunt purtate cu ajutorul autobuzului în localităţile din mediul rural. Bibliotecarele de aici pot să aleagă volumele cu care să îşi completeze fondul de carte. După trei luni, bibliobusul îşi face din nou apariţia, pentru a recupera cărţile împrumutate şi a aduce altele noi.

"Având în vedere că, din 2010, banii de achiziţie au fost foarte puţini pentru toate bibliotecile din ţară, noi încercăm să suplimentăm cărţile care lor le lipsesc. Copiii sunt foarte atraşi de cărţi şi de lectură", a afirmat Ramona Pandelea, bibliotecar la Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" Cluj.

"În special la bibliotecile săteşti lipsesc cărţile, fondul de carte. De exemplu, anul acesta niciun leu şi atunci ne ajută, ne ajută să ne întregim fondul de carte, să facem faţă cererilor. Zilnic am în medie 10-15 utilizatori, asta e media minim-maxim, care împrumută 2-3 cărţi pe zi", a spus Adriana Pătăcean, bibliotecar la Şcoala Generală Sănduleşti.

Bibliobusul are o capacitate de 3.000 de volume. Acesta funcţionează din 2008, fiind primul serviciu de acest gen oferit de o instituţie de profil din ţară. Proiectul a fost dezvoltat în parteneriat cu autorităţi din Franţa, care au contribuit substanţial cu fonduri pentru realizarea lui.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri