Bioetanol din rumeguş

Data publicării:
BIOETANOL-1

Cea mai importantă etapă din procesul de obţinere a bioetanolului din rumeguş este tratarea resturilor de material lemnos.

"Noi am dezvoltat o metodă ecologică de pretratament, o metodă care folosesște doar apa și rumegușul. Acest amestec îl vom pune într-un reactor de presiune", a explicat Lăcrămioara Șenilă.

Amestecul este tratat la 200 de grade Celsius, iar apoi, prin fermentaţie, se obţine bioetanol. Cercetătoarea din Cluj spune că se pot astfel obţine până la 6 grame de bioetanol din 100 de grame de rumeguş.

"Am reușit să valorificăm aceste deșeuri lemnoase, care de altfel puteau fi aruncate în producerea de bioetanol, care poate fi utilizat mai departe ca și biocombustibil. Noi am dori să ducem această tehnologie la nivel industrial și să o vedem, de ce nu, la pompele de benzină", a precizat tânăra.

Până atunci însă mai este drum lung.

"Ar trebui să fie o susținere și un interes de a identifica toate haltele de rumeguș, să existe un interes de a fi valorificate în mod superior, să existe niște interese la nivel legislativ, pentru a acorda susținere celor care se ocupă cu obținere de bioetanol din lemn", a apreciat Cecilia Roman, şef departament cercetare în cadrul ICIA Cluj.

"Clar ar trebui să se găsească firme interesate să preia respectiva tehnologie care la momentul actual este la fază de laborator și să o ducă la scară industrială. Ar trebui făcută o investiție în instalații", este de părere Cristian Cormos, specialist în sisteme de energie regenerabilă.

Cercetătorii clujeni îşi propun să încerce acum obţinerea de bioetanol din paie, folosind un procedeu similar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri