Sari la conținut

Biserică în pas cu tehnologia

Uşile altarului din Catedrala Ortodoxă din Jibou se deschid şi se închid de la telecomandă, cu ajutorul unor senzori. Sistemul a fost "inaugurat" şi sfinţit duminica trecută, de episcopul Sălajului şi a produs uimire în rândul enoriaşilor.

"Nu chiar m-am speriat, dar n-am ştiut ce se întâmplă şi după aia am aflat că e cu telecomandă", a povestit un enoriaşă.

"Oare", zic, "ce se întâmplă?! Cum se întâmplă aşa ceva?!". Dar iată că în zilele noastre, tehnologia, toate avansează. E mult mai uşor şi pentru dânşii şi mai plăcut şi pentru noi", a spus o altă credincioasă.

Sistemul a fost pus la punct de un tânăr liceean din Jibou, care nu este la prima ispravă de acest gen. A lucrat la acest proiect mai bine de un an.

"Poate fi acţionat atât de această telecomandă mică, cât şi de pe butoanele amplasate pe carcasa electronicii. Aici este un motor construit de la zero, proiectat pe calculator. Piesele sunt executate cu o imprimantă 3D, imprimanta mea. În acest moment se învârte melcul, iar uşa se deschide", a explicat inventatorul Cristian Bodea.

Ideea a avut-o însă chiar preotul protopop din Jibou. El şi-a transformat biserica într-una hi-tech încă din primăvară, când s-a ales cu o cădelniţă electronică.

Invenţia a făcut senzaţie printre credincioşi, care nu mai inhalează acum mirosul înecăcios de cărbune. "În alte biserici nu există aşa ceva, o tehnică nouă, hi-tech cum se spune în engleză, şi am vrea ca să apărem, să fie într-adevăr o biserică modernă. Noi, biserica, beneficiem de rezultatele tehnicii. În sensul că, când Edison a inventat becul, de atunci în bisericile noastre există această lumină artificială. De asemenea, duminica trecută la slujbă am avut un microfon fără fir”, a spus Dan Dregan, părinte protopop.

Planurile preotului din Jibou nu se opresc aici. El visează ca pe viitor să aibă în biserică un panou electronic, unde persoanele cu deficienţe de auz să poată citi ceea ce se rosteşte la slujbă.