Sari la conținut

Brânza de Năsal, pe piaţă. Celebra specialitate, produsă în comuna Ţaga, revine în magazine după 2 ani

"Fiecare brânză este produsă în grota de la Ţaga, produse 100% autentic româneşti. Brânza Moeciu este un produs fermentat cu pastă semitare, în timp ce produsul de Ţaga, Bobâlna, este la fel produs cu brânză fermentată, dar cu o pastă moale, iar aici avem produsele de Ţaga, Năsalul de altădată, care e produs la fel în grotă, este maturată, cel puţin 6 săptămâni, dar din această săptămână, o avem într-o formă mut mai frumoasă şi estetică care aminteşte cu atât mai mult de Năsalul de altădată", a explicat Dragoş Man, vânzător.

Pentru început, sortimentele de brânză produse în celebra fabrică de la Țaga vor putea fi cumpărate doar din cele două magazinele ale Clusterului AgroTransilvania din Cluj-Napoca.

"Am fost întrebați de foarte multă vreme dacă vom primi produse de la Țaga, în special Produsul de Țaga se vinde foarte bine", spune Eliza Chifor, directorul magazinului.

"Acum 30 de ani, era foarte căutată, bună şi acum în ziua de astăzi ştiu că e la fel de bine cotată, dar mi se pare scumpă", este însă de părere o clujeancă.

Brânza de Năsal este o specialitate asemănată cu delicatesele franţuzeşti, iar gustului său este comparat cu cel al camembertului. El este este obţinut în grota din comuna Ţaga şi desăvârşit de... o bacterie.

"Ne referim la o capacitate de producţie naturală şi care prin faptul că este naturală este foarte redusă şi nu putem extinde artificial, bacteria respectivă care se regăseşte în grota de la Ţaga practic nu poate fi replicată, având o capacitate relativ redusă. Sigur că prima dată ne vom îndrepta înspre consumatorii locali", a precizat Felix Arion, reprezentant Cluster AgroTransilvania.

Reprezentanţii clusterului promit că acest produs autentic va ajunge şi în supermarketurile din ţară şi chiar în afara ţării.

Fabrica de Brânzeturi de la Ţaga a fost redeschisă la sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut.