Calculatoarele instituțiilor publice, în pericol

Data publicării:
080414 windows xp

Sistemul de operare Windows XP este folosit în prezent pe mai mult de 70% dintre calculatoarele aflate în instituțiile publice. La Direcția Regională de Finanțe Cluj, de exemplu, 3.200 de computere rămân de astăzi fără suport tehnic.

"La nivelul Ministerului de Finanțe nu s-a luat nicio hotărâre în privința înlocuirii sistmului de operare sau alte măsuri, menite să îmbunătățească această activitate. Din punct de vedere al protecției față de atacurile din exterior, stațiile de lucru din ANAF sunt protejate prin faptul că noi nu avem acces la internet decât printr-un server aflat la sediul de la București", spune Vasile Udrea, șef serviciu informatizare în cadrul DGFP Cluj.

Primăria Cluj-Napoca nu a luat încă o hotărâre în ceea ce privește cele 400 de computere care rulează cu sistemul de operare Windows XP.

"Există în acest moment în analiză mai multe proiecte, pe care le-am putea avea în vedere, pentru a implementa aceste nevoi de schimbare şi de retehnologizare a instituţiei: începând de la parteneriate cu diverse insituţii sau clusterul IT şi terminând cu posibilitatea accesării de finanţări neramburasabile din orice sursă posibilă: Banca Mondială sau fonduri nerambursabile europene", declară Oana Buzatu, purtător de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.

Agenția de Ocupare a Forței de Muncă a decis încă din 2002 să externalizeze toate serviciile IT unei firme private, însă deocamdată nu s-a decis să facă vreo schimbare în sistem.

"Vor asigura şi licenţele şi tot ceea ce este necesar, pentru ca sistemul informatic să funcţioneze. În plus, pot asigura şi portarea aplicaţiilor, dacă este necesar, la alte sisteme de operare", precizează Adriana Crăciunescu, purtător de cuvânt al AJOFM Cluj.

Una dintre soluţii este semnarea de către Guvern a unui contract cu Microsoft, pentru prelungirea suportului tehnic pentru Windows XP. În lipsa unei alternative, nici programele antivirus nu vor mai putea oferi protecţie completă.

"De exemplu, dacă folosim antivirusul pus la dispoziție de Microsoft, nu o să mai primim update-urile pentru antiviruși, hackerii vor putea foarte ușor să ne acceseze datele din calculator. Sunt diverse metode de a face asta: să lase uși deschise, backdoor-uri, pentru a intra în sistemul nostru, fie să scrie unele părți de program, să modifice în favoarea lor unii regiștri din Windows", explică Bogdan Ciocotișan, inginer IT.

România le-a plătit anul trecut 24 de milioane de euro celor de la Microsoft pentru licenţe Windows XP.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri