Sari la conținut

Cămin pentru vârstnici, din donaţii pe Facebook

Campania "Pune un geam", începută în urmă cu o jumătate de an, de preotul ortodox Daniel Vălean din Câmpia Turzii, începe să-şi arate primele roade: primul transport de materiale, donate din întreaga ţară, prin intermediul unei reţele de socializare, a ajuns la clădirea care va fi transformată în adăpost pentru vârstnici.

"Am reuşit să strângem aproximativ 70% din geamuri cu campania pe Facebook. Au venit ajutoare de la Bucureşti, Braşov, Cluj", a spus Daniel Vălean, preot ortodox la Parohia II din Câmpia Turzii.

Odată descărcate materialele, muncitorii au început să monteze ferestrele. Printre muncitori se află şi un pensionar trecut de 75 de ani, care vine zilnic să ofere o mână de ajutor pentru reabilitarea centrului. "Am zis că să avem asigurat un loc la bătrâneţele ălea mai grele. Am doi copii, unul e plecat în străinătate, unul e pe la Cluj şi nu se ştie ce aduce ziua de mâine", spune acesta.

În viitorul cămin pentru vârstnici vor fi amenajate 64 de camere, care vor adăposti aproximativ 120 de persoane. 30 de angajaţi, printre care şi asistenţi medicali, se vor ocupa de îngrijirea acestora.

"La fiecare două camere vor avea o baie, va exista un lift care va deservi vârstnicii de aici şi personalul, o bucătărie generoasă, sală de mese, capelă, sală de activităţi", a explicat preotul Daniel Vălean.

Primele două etaje ale clădirii vor fi inaugurate în primăvara anului viitor, dar până atunci mai este nevoie de o centrală termică şi un lift. Preotul speră să facă rost de banii necesari de la organizaţiile caritabile din străinătate, şi asta după ce autorităţile l-au avertizat că nu dispun de fonduri pentru acest proiect.

"Avem alte proiecte de investiţii majore pentru Câmpia Turzii şi nu ne permiteam sumele necesare amenajării acelui internat", a declarat Dorin Lojigan, viceprimar al municipiului Câmpia Turzii.

În municipiul Câmpia Turzii, pensionarii reprezintă mai mult de jumătate din totalul populaţiei.