Sari la conținut

Cardul de sănătate, obligatoriu de astăzi

Maria Bodea locuiește într-un sat aflat la 50 de km de Cluj. În ultimele luni, starea de sănătate i s-a înrăutăţit şi a ajuns la spital de mai multe ori. Pentru că nu a primit cardul, fiica ei a fost nevoită să facă mai multe drumuri până la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, însă fără niciun rezultat.

"A cincea oară venim. Uitați-vă câte adeverințe am, niciuna nu e bună, cinci adeverințe pentru eliberarea unui card, încă nu a ajuns cardul", se plânge fiica femeii.

Şi alţi clujeni se află în această situaţie.

"Am primit, dar e defect. Acum trebuie să umblu după el, mi-am luat și de la serviciu liber, cum am putut, asta îi, a doua oară când vin", a afirmat un clujean.

"Ne poartă pe drumuri! Vorba aceea, după 40 de ani de serviciu, când ar trebui să fie totul oficial, prin poștă", a spus altul.

"S-a spus că nu îmi e tipărit. Totuși, din martie până în septembrie sunt 6 luni, în jumătate de an, iarăși nu e tipărit, dar bine că s-a dat lege că din data de 1 septembrie îi obligatoriu și nu mai poți să faci nimic", a afirmat o clujeancă.

De astăzi, toți asigurații cu vârsta de peste 18 ani pot beneficia de servicii medicale doar în baza cardului de sănătate. Cei care încă nu au intrat în posesia lui pot solicita o adeverință medicală.

"Casa de Asigurări de Sănătate, având în vedere obligativitatea cardului de sănătate, a prelungit până în data de 8 septembrie, a prelungit programul cu publicul la ghișeul dedicat exclusiv cardului național, unde avem un program de 12 ore", a precizat Crina Grozav, purtător de cuvânt al CJAS Cluj.

Peste 500.000 de carduri au fost eliberate pentru judeţul Cluj. Aproape 4.200 sunt încă nedistribuite, iar pentru 10.000 s-a cerut înlocuirea, pe motiv că au fost furate, pierdute, deteriorate sau blocate.

Pe aceeași temă