Sari la conținut

Catedrala Greco-Catolică, departe de finalizare. Lucrările au început în 1992 și au costat până acum 1,7 milioane de euro

Începută în 1992, construcția a înghițit până acum mai bine de 1,7 milioane de euro. Proiectul a suferit mai multe modificări, după ce Vaticanul și Episcopia de la Cluj nu au agreat designul inițial, pe care l-au considerat nespecific catedralelor greco-catolice. Modificările au dus la scăderea înălțimii construcției, de la 92 la 72 de metri.

Vicepremierul Liviu Dragnea a vizitat șantierul clădirii, după ce, în cursul săptămânii, Guvernul a alocat 1 milion de lei pentru continuarea lucrărilor.

"Guvernul a sprijinit construcția acestei catedrale și cred că este foarte important să spun că va sprijini în continuare construcția acesteia, care se va finaliza când va dori Dumnezeu", a afirmat acesta.

"Sperăm să o vedem acoperită anul viitor. Acesta este primul pas pe care vrem să îl vedem încheiat, acoperirea catedralei cu prima cupolă, pentru ca apoi să se poată face lucrările de finisare înăuntru și să o putem utiliza", a precizat Ioan Matieș, vicar.

"Ce avem până acum este structura de rezistență până la cota 35, cotă la care vom avea cea de-a treia retragere a clădirii de pe care se va rezema cupola, cupola fiind elementul de bază despre care s-a discutat astăzi și care va asigura închiderea întregii clădiri", a afirmat Dorin Oltean, constructor.

Catedrala va putea găzdui 1.500 de persoane, iar, după finalizare, va fi și un important obiectiv turistic al Clujului.