Cazarea în cămin, o afacere

Data publicării:
loc in camin-1

La Cluj, site-urile de publicitate sunt pline cu oferte și cereri de locuri, aşa că nu a fost deloc greu să găsim un loc în cămin. Scenariul a fost simplu: doi frați își caută un loc de cazare.

"Eu mă duc și îmi iau locul ca și cum ar fi pentru mine, înțelegi și eu o să-i dau ei toate actele inclusiv legitimația, pentru că ea de legitimație va avea nevoie când intră în cămin și o să-și pună poza ei", a explicat o studentă, dispusă să vândă un loc în cămin.

Curioși de ce ne vinde, cerem mai multe detalii.

"E renovat, acum condițiile sunt ok, căldură este, deci nu-i frig. A pus paturi noi, saltele noi, fiecarea are biroul lui, este loc pentru frigider", a precizat tânăra.

Nu suntem mulțumiți de ofertă și căutam o altă propunere. Dăm de o studentă la altă universitate, însă cu același mod de operare.

"Eu iau dispoziţie de cămin, ea merge, se cazează și în fiecare lună ori îi dau o copie după buletinul meu ori în fiecare lună merg cu ea și îi plătesc 100 de lei sau cât costă pe lună", se explică la telefon.

Aici, surpriză însă, pentru aceleași condiții trebuie să plătim mai mult. "Am pus 300 de euro pe net, în condițiile în care are baie, dar așa, cu 200, eu zic că e ok."

Fetele ne dau asigurări că nu vor exista niciun fel de controale.

"Ce probleme să fie, atât timp cât îl iau eu, îl iau ca și cum ar fi pentru mine. Controale nu se fac, tot timpul am auzit că se fac controale, dar eu cât timp am stat în cămin, nu am prins nici un control. Atât: să ai legitimația, pentru că este portar jos și până îi învață portarul."

"Până acum, nu a fost niciodată niciun control, dar dacă, Doamne ferește, există riscul ăsta, să luați în considerare, nu e vina mea, așa se procedează. Am și prietene mai mari, care tot așa au procedat și au vândut," spune şi cealaltă tânără.

A urmat întâlnirea pentru finalizarea tranzacției. "Am înțeles că 175 trebuie să dați. 155, atât se plătește în fiecare lună și 20 trebuie să dați la început garanție și mai îmi dați mie 120", a solicitat studenta.

Suntem asigurați că nu vor fi probleme și că nu suntem singurii care ajung să locuiască în cămin în locul altui student.

Cei din conducerea universităților spun că asemenea tranzacţii nu ar trebui să aibă loc.

"Cei care sunt în acestă postură vor fi sancționați cu exmatriculare din cămin pentru tot restul anilor de studii. Vor primi, de asemenea, o amenda, contravaloarea a zece taxe de cazare și la propunerea Decanatului, vor fi exmatriculați", a afirmat Mirela Boțan, purtător de cuvânt al UTCN Cluj.

"Cei care sunt prinși să vândă sau să subînchrieze locul de cazare sau folosesc cartea de identitate proprie pentru a caza alte persoane vor fi excluși din cămin și vor pierde dreptul de cazare pe toată perioada studiilor", a precizat Paul Fărcaș, purtător de cuvânt al UBB Cluj.

În Cluj-Napoca, studiază peste 75.000 de studenți și doar un sfert dintre aceștia au asigurat un loc în cămin.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri