Centrul de Deşeuri, plătit, dar neterminat

Data publicării:
centru de deseuri

Construcția Centrului Ecologic de Deșeuri, evaluată la 100 de milioane de lei și finanțată din fonduri europene, a început în 2011 și trebuia finalizată în 24 de luni.

După trei ani de lucrări însă nu a fost finalizată nici măcar prima din cele două celule de depozitare a gunoaielor. Şantierul este părăsit, iar lucrările la staţia de sortare a gunoaielor, cea mai importantă parte a acestui centru, nici măcar nu au început.

În această situație, Consiliul Județean Cluj a decis să rezilieze contractul încheiat cu constructorul și asta cu toate că a achitat deja 60 de milioane de lei, adică mai mult de jumătate din valoarea proiectului.

"Vom proceda la rezilirea acestui contract. Nu ne dorim acest fapt, dar nici nu putem aştepta amânări şi discuţii interminabile, deoarece în momentul în care a trecut termenul. Şi noi ca judeţ putem rămâne cu deşeurile necolectate ori colectate necorespunzător", a afirmat Vakar Istvan, președinte interimar al Consiliului Județean Cluj. 

Infiltraţiile de apă, pereţii în pericol de prăbuşire şi o groapă de gunoi cu o capacitate de stocare mai mică decât cea prevăzută în proiect sunt principalele motive ce stau la baza rezilierii. Ele vor fi invocate în instanţă de autorităţi pentru recuperarea sumelor alocate.

"Ne îndreptăm împotriva antreprenorului care e clară culpa şi va trebui într-o formulă sau alta să restituie acele sume", a mai precizat al președintele interimar al Consiliul Județean.

Clujenii consideră că gestionarea proiectului a fost deficitară încă de la început.

"Cel care a făcut şi şi-a asumat răspunderea că proiectul pe care îl propune şi îl susţine este viabil după părerea mea are cea mai mare parte de vină", a afirmat un clujean.

"Nu a fost bine gestionat. În principiu, la lucrări aşa de mari, întotdeauna sunt interese în spate şi se fac lucruri în aşa fel încât interesul public e foarte la urmă", crede altul.

Cu peste 330.000 de tone de deșeuri colectate în fiecare an și o rampă de gunoi ce trebuia închisă în 2010 autoritățile din Cluj caută soluții alternative până la finalizarea centrului.

"Având în vedere că finalizarea construcţiei durează mult faţă de ce am estimat cu toţii, inclusiv această rampă temporară s-a umplut şi astăzi suntem în situaţia în care trebuie să găsim o variantă alternativă a unei a doua rampe temporare", a afirmat Oana Buzatu, purtător de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca. 

Cantitatea anuală de deşeuri produsă la nivelul judeţului Cluj se ridică la 335.000 de tone, însă aceasta ar trebui să scadă de trei ori odată cu colectarea selectivă. Măsura va putea fi însă aplicată doar după deschiderea noului Centru de Deşeuri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri