Cercetare medicală de elită, la Cluj

Data publicării:
centru medical

Pe lângă Olivier Chakirou, care este inginerul biotehnolog al centrului, peste 60 de medici, oameni de ştiinţă, dar şi informaticiani vor lucra aici în următorii 5 ani. Aceştia vor face studii în domenii precum imagistică medicală, obstetrică-ginecologie, chirurgie maxilo-facială şi neurologie, pentru a determina originea anumitor boli.

"Eu mă voi ocupa de totul, de la primit probe până la analiza şi interpretatul probelor, probele vor fi diferite în funcţie de cerinţe, urmează să depunem şi proiecte de cercetare şi în funcţie de ce rezolvăm acolo, vom avea de lucru", a precizat Olivier Chakirou, inginer biotehnolog.

"Atâta vreme cât există un proiect, înseamnă că se justifică prezenţa acolo a unor cercetători şi din acel proiect trebuie să existe fonduri de salarizare a celor care lucrează efectiv în proiect", a afirmat  prof. dr. Irinel Popescu, preşedintele Academiei Române de Ştiinţe Medicale.

"Proiectul a fost făcut pentru cercetare multidisciplinară, deci fiecare disciplină medicală să îşi poată crea nişte proiecte. Visul meu este ca aceste proiecte să se întrepătrundă şi să fie sub coordonare unică", a spus prof. dr. Florin Stamatian, director de proiect.

"Ministerul Sănătăţii a aprobat un număr de 9 posturi pentru cercetare. Posturile vor fi finanţate din 1 septembrie de minister şi 33 de posturi care au fost aprobate şi finanţare din bugetul spitalului, respectiv din contractul cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate", a precizat Petru Şuşcă, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă.

De tehnologiile din noul centru vor beneficia şi studenţii şi cadrele didactice ale Universităţii de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca.

"Universitatea este parteneră într-o nouă iniţiativă, un proiect european, care oferă noi oportunităţi de cercetare interdisciplinară în care studenţii noştri vor avea să cerceteze", a declarat Ştefan Florian, preşedintele Senatului UMF Cluj.

Totodată, aproape 3.000 de pacienţi care necesită anual investigaţii de tipul rezonanţei magnetice, tomografiilor sau radiografiilor, vor beneficia de serviciile noului centru. Construcţia clădirii a durat aproape 6 ani şi a necesat o sumă de peste 48 de milioane de lei, bani europeni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri