Clădire anti-seismică realizată de studenţii clujeni

Data publicării:
CUTREMUR STUDENTI

Studenţii clujeni lucrează la construcţia clădirii de mai bine de jumătate de an. După nenumărate nopţi de muncă, i-au testat oficial rezistenţa, cu o platformă seismică.

Clădirea, un adevărat zgârie-nori, a rezistat la trei cutremure cu o magnitudine cuprinsă între 6,7 şi 10 grade pe scara Richter, simulate cu ajutorul unui calculator.

"Structura a fost testată la trei cutremure date de concurs, scalate de trei ori, ceea ce înseamnă că au fost puse pentru a fi testate la o machetă. După aceea, am vrut să testăm la un cutremur artificial şi am încercat să punem cel mai mare cutremur rezistat de masă şi nu am reuşit să o rupem", a explicat Dezo Andrea, studentă la Facultatea de Construcţii. 

Clădirea a fost construită din lemn de balsa, un arbore tropical din America, foarte uşor şi elastic, potrivit pentru astfel de construcţii.

"Faţă de restul materialelor lemnoase obişnuite, este un material puţin mai poros, care ajunge să fie foarte rigid, dacă este folosit ca o structură unitară", a precizat Florin Silaghi, student şi el la Facultatea de Construcţii.

"Stâlpii de colţ au fost creaţi dintr-o structură compusă, care sunt, de fapt, patru stâlpi, care funcţionează ca unul singur şi e un mare avantaj, deoarece din nou obţinem un raport foarte bun între rezistenţă şi greutate", a explicat Alex Vulcan, un alt student.

Echipa va participa în luna iulie la concursul din Alaska, alături de alte universităţi precum Stanford sau UCLA.

"Această structură vine pe o masa vibrantă şi trebuie să reziste la trei cutremure generate artificial şi la primele două cutremure se măsoară deplasările şi la al treilea cutremur, trebuie doar să reziste. Anul trecut au fost 37 de universităţi din toată lumea", a declarat asist.dr.ing Bianca Pârv, profesor coordonator.

Este al patrulea an în care studenţii clujeni de la Universitatea Tehnică se califică la competiţia internaţională. În 2013, au obţinut locul al treilea la concursul desfăşurat atunci în Seattle.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri