Sari la conținut

Clujenii au protestat faţă de legile supravegherii

Cei 50 de activişti, care s-au adunat în Piaţa Unirii, consideră că legea privind înregistrarea utilizatorilor de cartele Pre-Pay şi de Wi-Fi le încalcă dreptul la intimitate. "Ne deranjează ideea de a ne da date personale atunci când vrem să folosim Wi-Fi în mod liber în cafenele, restaurante sau cluburi" sau "Considerăm că o asemenea lege încalcă în mod grav dreptul la intimitate a oricărui individ" sunt câteva dintre nemulţumirile celor prezenţi.

Unii dintre activişti au protestat şi faţă de ideea de monitorizare a calculatoarelor personale, fără mandat de la judecător.

"În orice moment, un ofiţer SRI va putea alege din calculatorul meu tot ce am scris sau am făcut vreodată şi să mă incrimineze sub o formă sau alta", a spus unul dintre participanţi.

"Legea propusă pentru a vinde cartele telefonice, doar pe baza actelor de identitate, ca şi ideea de a permite, deocamdată sunt în stadiu de idee. Percheziţia electronică fără mandat de la judecător ar fi o încălcare flagrantă a drepturilor omului", a completat un alt protestatar.

Legea cartelelor pre-pay, adoptată de Camera Deputaţilor în 2 iulie, a fost atacată săptămâna trecută la Curtea Constituţională.