Clujul, analizat de studenţi români şi olandezi

Data publicării:
STUDENTI

Timp de două săptămâni, studenţii de la Universitatea de Ştiinţe Aplicate din Amsterdam şi cei de la Facultatea de Business a Universităţii Babeş-Bolyai au încercat să afle punctele tari şi slabe ale economiei clujene. Ei au discutat cu aproape 20 de oameni de afaceri din Cluj şi au descoperit că domeniul IT ar putea, într-adevăr, să plaseze Cluj-Napoca pe harta celor mai importante oraşe din lume.

"Multe dintre firmele din Cluj s-au modernizat cu ajutorul fondurilor europene. Sunt multe lucruri care se mişcă bine aici, iar dacă se continuă în acest ritm, putem deja să îl comparăm cu oraşele dezvoltate din Occident. Clujul este comparat deja cu Silicon Valley, atunci când vorbim de inovaţie şi sectorul IT. De când am venit aici, nu mă pot opri în a lăuda Clujul. Eu sunt din Letonia şi studiez în Danemarca. Le spun tuturor cunoscuţilor cât de minunat e Clujul şi cât de prietenoşi sunt colegii mei de aici", a spus studenta Una Martinsone.

"Aveţi aici un număr foarte mare de programatori. Prima dată când am văzut statisticile am zis: "Oau! Este un oraş de programatori!". Este o oportunitate deosebită şi mă bucur nespus că vorbim de un oraş din Europa", a afirmat Sander Scroevers, coordonatorul programului.

Chiar dacă oraşul Cluj-Napoca i-a fermecat pe studenţii şi profesorii străini, care spun că acesta este locul perfect pentru deschiderea unei afaceri, drumurile proaste reprezintă în continuare o problemă în calea dezvoltării economice.

"Am observat şi eu acest lucru. Am fost într-o excursie la Sibiu şi la castelul Bran şi drumurile nu erau foarte bune. Maşina noastră nu putea merge cu mai mult de 80 km/h", a spus Sophie Veerman, studentă.

Cercetarea a fost realizată în cadrul primei ediţii a unei şcoli de iarnă, un parteneriat între Universitatea din Amsterdam şi cea din Cluj. Studenţii au lucrat în echipe mixte, fiecare dintre acestea având de analizat un domeniu de activitate. În condiţiile în care Olanda este investitorul nr. 1 în Cluj, mulţi dintre oamenii de afaceri cu care au discutat studenţii fac parte din companii olandeze, între care şi o companie de transport internaţional.

"Ne-au întrebat de acele dezvoltări personale în cadrul firmei pentru angajaţii noştri, care se derulează în continuare. Am fost primul angajat în 2012 şi încet-încet am ajuns la numărul de 240 de angajaţi", a precizat Dózsa Marton Gyöorgy, CEO filială companie.

La finalul săptămânii, cele mai bune articole scrise de studenţi vor fi publicate într-o nouă revistă de business, ce se va intitula Emerging Cluj.

"Prin parteneriatul nostru cu Universitatea din Olanda şi cu alte universităţi, va ajunge să fie disponibilă în întreaga Europă", a precizat conf. univ. dr. Ioan Alin Nistor, decanul Facultăţii de Business.

În Cluj-Napoca, lucrează peste 20.000 de specialişti în IT. Pe lângă acest sector, studenţii au descoperit un potenţial uriaş de dezvoltare pe partea de producţie şi finanţe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri