Cod portocaliu de caniculă în Transilvania

Data publicării:
CANICULA CLUJ

La orele prânzului, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca se înregistrau 34 de grade Celsius, iar copiii se răcoreau în fântâna arteziană.

"Micuţa e înnebunită după apă, în fiecare vară venim aici. Multă apă şi stăm la umbră cât putem, numai chiar când mergem la lucru ieşim afară din casă", a spus o clujeancă.

"Îmi duc apa după mine, îmi acopăr pielea că sunt sensibilă, ochelari, pălărie, nu-mi place şi evit orele de vârf, dar acum am avut o urgenţă", a afirmat o alta.

În aceste zile, Serviciul Judeţean de Ambulanţă din Cluj s-a confruntat cu o creştere a numărului de solicitări.

"Într-adevăr, a fost un număr mai mare de solcitări pe 112, respectiv a fost o creştere cu 10%. Poate ar părea puţin, dar undeva la 5-6 minute există o solicitare, cam asta ar fi media", a precizat Horia Simu, managerul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Cluj.

Primăria din Cluj-Napoca a amplasat corturi pentru cei care vor să se răcorească sau să se adăpostească preţ de câteva minute de arşita soarelui.

Puncte de prim-ajutor au fost amenajate şi în Alba Iulia. Voluntarii Crucii Roşii au măsurat tensiunea arterială şi au oferit apă trecătorilor. "Sunt binevenite, că poate să întâmpine un atac de cord, un infarct", a spus unul dintre ei.

"Se recomandă populaţiei ca, între orele 11:00 şi 18:00, să nu iasă din casă, să evite efortul deosebit, să consume între 1,5 şi 2 litri de lichide pe zi, să folosească aerul condiţionat acolo unde este cazul", a afirmat Cornel Piţu, director executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Alba.

De asemenea, persoanele vârstnice cu afecţiuni cardiace şi respiratorii sunt sfătuite să evite deplasările.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri