Combinatul social de la Câmpia Turzii, un proiect ratat

Data publicării:
COMBINAT SOCIAL

Tudor Bubău a lucrat în combinatul Mechel timp de 17 ani şi a fost disponibilizat în anul 2012. De atunci, nu a reuşit să se angajeze şi speranţa sa era tocmai combinatul social din Câmpia Turzii. Acum, singura lui sursă de venit este pensia de boală, care nu depăşeşte 500 de lei pe lună.

"După ce mi s-a terminat şomajul, am fost chemat să mă angajez la Turda, dar m-am dus acolo şi nimic, nici poveste. Am spus că nu avem locuri de muncă şi până la urmă m-am îmbolnăvit şi acum stau acasă. Nu mă întrebaţi pe mine dacă am speranţă, nimeni nu mai are speranţă, pe toată lumea pe care am întrebat nu au speranţe, oamenii am plecat pe la ţară, mai muncesc cu ziua, că nu au ce face, dacă stau la bloc nu au ce face, băncile îi somează să-şi plătească datoriile", a spus fostul angajat.

Autorităţile încearcă să explice de ce combinatul social nu a putut fi construit până acum.

"De la data aprobării și finanțării proiectului, respectiv 19.11.2014, până la data terminării proiectului, 1 martie 2015, nu s-ar fi putut cheltui banii pentru realizarea acestui obiectiv. Dacă se începea cheltuiala și nu se realiza obiectivul, erau sumele neeligibile", a precizat Daniel Don, directorul AJOFM Cluj.

"Cred că principalul vinovat este neîncrederea în noi, nu au avut încredere unii în alţii, unii din administraţia locală nu au avut încredere în proiect şi au început să facă tot felul de demersuri, unii poate din interiorul ministerului nu au avut încredere în acest proiect şi spuneam că nu o să se facă şi aşa a venit pe ultima sută de metri. Şi la Comisia Europeană au fost foarte sceptici şi a durat foarte mult, aproape 20 de luni", este părerea lui Liviu Pop, ministrul delegat pentru Dialog Social.

3,7 milioane de euro au intrat în conturile guvernului pentru realizarea combinatului de la Câmpia Turzii, la sfârșitul anului trecut. Acum însă, banii trebuie dați înapoi, iar autorităţile caută o soluţie pentru reluarea proiectului.

"Comisia Europeană ne-a sugerat că ideea este una foarte bună și să încercăm să găsim o altă linie de finanțare, de exemplu Fondul European de Ajustare a Globalizării sau accesul pe o nouă linie de finanțare pe care Comisia Europeană a lansat-o deja în 20 octombrie, specială întreprinderilor sociale", a afirmat directorul AJOFM.

Proiecul viza angajarea în total a 250 de persoane disponibilizate de la Mechel Câmpia Turzii într-un combinat social, în care muncitorii erau proprii patroni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri