Consiliul Judeţean Cluj îşi face propria rampă de deşeuri

Data publicării:
RAMPA DESEURI

Rampa de deşeuri privată, pe care se depozitează deșeurile Clujului, poate să fie închisă în orice moment. Cu o capacitate aproape depășită, aceasta a fost închisă deja, luna aceasta, timp de 24 de ore, pentru mentenanță. În aceste condiții autoritățile județene din Cluj au luat decizia de a-şi amenaja propria groapă de gunoi.

"Trebuie și noi să facem o mică zonă de tampon, care să o gestioneze județul împreună cu municipalitatea, pentru a nu mai ajunge într-o formulă de criză în care privatul este business-ul lui și pune cheia și are tot dreptul să închidă", a afirmat Vakar Istvan, preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Cluj.

Terenul de cinci hectare pe care ar urma să fie amenajată noua rampă de deşeuri se află în comuna Feleacu de lângă Cluj-Napoca și este parte dintr-o suprafață de 60 de hectare, pe care autoritățile plănuiesc să o cumpere cu bani cu bani de la bugetul judeţului.

"Pe cinci hectare, dacă am amenaja. Se adună cam 170.000 - 190.000 de tone pe an din tot județul. Ca şi cantități Salprest, rampa este autorizată pe 49.000 de tone aproape 50.000, vă dați seama pe două sau cinci hectare cât s-ar putea aduna", a mai spus Vakar Istvan.

Autoritățile județene au luat decizia de a amenaja o rampă de gunoi proprie și după ce lucrările de construcție a noului Centru Ecologic de Deșeuri au fost blocate, din cauza neînțelegerilor cu constructorul.

"Lucrările s-au reziliat cu firma care a făcut până în acest moment lucrările. Consiliul Județean nu a relicitat din nou lucrarea la CMDI, din păcate cred că vom ajunge la sfârșitul anului și nu se va finaliza groapa de gunoi", a spus consilierul judeţean Mihai Seplecan.

Reprezentanții companiilor de salubritate spun că vor transporta deșeurile pe o rampa a autorităților judeţene.

"O să avem nişte costuri suplimentare cu rovinieta și o să vedem ce tarif o să fie, dar în rest nu văd. (Nu ar întâmpina autoritățile o problemă din partea operatorilor că nu ar vrea să folosească altă rampă?) Nu, nu!", a afirmat Ioan Slati, reprezentantul unei companii de salubritate.

Terenul vizat de autoritățile județene se află la doar doi kilometri de actuală rampă de gunoi și are o valoare de 125.000 de euro. Administratorii actualei rampe de deşeuri nu au putut să fie contactați pentru se pronunţa în legătură cu acest plan al autorităţilor clujene.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri