Criză de vaccinuri împotriva hepatitei B

Data publicării:
301014 VACCIN 2

Peste 50 de nou-născuți au fost externați în ultima săptămână din maternitățile clujene, fără să fie vaccinați împotriva hepatitei.

"Nu știu dacă va avea sau nu va avea repercursiuni asupra sănătății lui, dar asta ar trebui să dea de gândit și societății în care trăim. Ca să avem copii sănătoși, ar trebui să ne gândim în primul rând la cei mici", crede un părinte.

"Pentru o perioadă în care virusul se extinde destul de puternic și am înțeles că deja sunt tot mai multe cazuri, mai ales pentru o secție de nou-născuți, este o situație destul de critică, dar o situație obișnuită la noi", a spus altul.

"De aproximativ 5-6 zile nu mai avem vaccin. În această condiție, copiii vor pleca din nou nevaccinați acasă. Am primit pentru luna sepetembrie-octombrie 480 de doze și noi avem în medie 250-280 pe lună", a precizat Ligia Blaga, șef al Secției Neonatologie de la Clinica "Dominic Stanca".

Acest vaccin ar putea fi administrat copiilor neimunizaţi în maternităţi de către medicii de familie.

"Noi vom încerca să oferim o soluție de recuperare a acestora în lunile care urmează, în funcție de metodologie, pe care ne-o va trimite Ministerul Sănătății. Pot fi recuperați, se pot vaccina la o lună - prima doză, la două luni - a doua și ultima - la șase, opt luni", a afirmat medicul de familie Emiliana Costiug.

În maternitățile din Cluj, în fiecare lună se nasc peste 400 de copii. Imunizarea copiilor imediat după naştere va fi reluată după ce Ministerul Sănătăţii va trimite noi doze de vaccin în maternităţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri