Sari la conținut

Cursuri anulate din cauza zăpezii

Satul Măguri din comuna Măguri-Răcătău este situat în Munții Gilăului, la o altitudine de aproape 1.400 de metri. La şcoala de aici învaţă şi copiii din mai multe cătune învecinate.

"Situația la școla noastră este puțin mai dificilă din cauza condițiilor meteo nefavorabile, a viscolului care s-a instalat peste sat. Şcoala a fost deschisă și ieri și azi, însă copiii nu au putut ajunge la cursuri", a precizat Ileana Tomuş, coordonator structură școlară.

Călin este unul dintre ei. Ca să ajungă la şcoală el are de mers aproape 5 kilometri. Deși este în clasa a VIII-a și îl așteaptă un examen foarte important, este nevoit în aceste zile să renunțe la cursuri.

"A fost mare zăpada, a viscolit şi nu poate să vină microbuzul pe jos nu putem merge că e frig", a spus băiatul.

În aceași situație sunt aproape 90 de copii, care din cauza zăpezii nu au mai ajuns la școală.

"M-am pregătit și după aceea mi-a spus mama și tata că nu vreau să mă lase, că este prea mare zăpada", a spus unul dintre ei.

Localnicii spun că pe o astfel de vreme nici copiii şi nici bătrânii nu ies din case.

"Foarte greu, nemaipomenit de greu, oameni bătrâni, copii bolnavi, frigul acesta, ger, se înfundă satul de zăpadă", a spus o localnică. 

"Stam izolați în casă, așteptăm să se termine, să putem merge la serviciu, la școală", a afirmat o altă localnică.

Autoritățile locale încearcă să deszăpezescă drumurile, fără succes însă. Stratul de zăpadă depus pe drum se reface în mai puţin de 30 de minute de la acţiunea utilajelor.