Sari la conținut

Din Brazilia, la TIFF

Fără echipă de filmare, fără planuri, doar cu o cameră fixă şi mult curaj, doi tineri, Peter Flinckenberg şi Amir Escandari, au creat unul dintre documentarele controversate ale acestui an. Pixadores spune povestea a patru tineri pasionaţi de graffiti din favelele din Brazilia. Scenele periculoase şi acţiunea imprevizibilă îl fac unul dintre cele mai aşteptate filme ale momentului.

"Se urcă pe un tren, evită cablurile de electricitate şi de la început am ştiut că trebuie să filmăm această scenă şi a fost nevoie de multă planificare, pentru că este interzis şi nu putem lua o aprobare pentru a filma şi a trebuit să găsim trenul potrivit şi porţiunea de şină, unde poliţia nu putea să ne vadă", a povestit Peter Flinckenberg.

Cele 24 de zile de filmări au fost dificile şi din cauză că lipsea echipamentul profesionist. În aceste condiţii, Peter Flinckenberg a fost nevoit să improvizeze în fiecare zi.

"Am inventat acest băţ pentru cameră şi astfel am manevrat camera, pentru a putea filma. În scena cu biserica, am folosit un suport de umăr simplu şi o cameră RedEpic cu lentile vechi cu diafragmă mare şi am folosit, ca întotdeauna, doar o cameră", a mai spus Peter Flinckenberg.

Cu toate că nu a fost lansat încă, proiectul a devenit deja material de studiu pentru viitorii cineaşti. "Mi s-a părut foarte intens tot ce trăiau ei acolo şi a transmis prin imagini", a spus unul dintre aceştia. "Mi s-a părut foarte interesant că a reuşit să facă un mix de ficţiune şi documentar, ca documentarist am venit să învăţ câteva lucruri pe domeniul ăsta şi e interesant cum reuşeşte el să se adapteze în situaţii, să găsească accesul către oameni", a spus un alt participant la masterclass.

Peter Flinckenberg a semnat imaginea mai multor filme apreciate de jurii internaţionale, printre care Concrete Night, premiat anul acesta la un festival din Finlanda.

Cât priveşte selecţia filmelor prezentate, ea a fost făcută de directorul artistic al TIFF, Mihai Chirilov, pe parcursul unui an de zile. Acesta ne-a dezvăluit că a început să pregătească ediţia 2014, imediat ce s-a încheiat cea de anul trecut.