Sari la conținut

Doi tineri din Turda şi-au construit singuri o casă din lut şi paie

Poştaşul ajunge rar la casa din lut şi paie ridicată la marginea oraşului Turda, pentru că nu are facturi de dus acolo. Casa construită din lut şi baloţi de paie se încălzeşte natural, de la soare. Temperatura plăcută se obţine cu ajutorul izolaţiei, dar şi pentru că locuinţa este orientată spre sud, iar ferestrele sunt mari, astfel că acestea captează mult din lumina soarelui. Energia electrică şi apa caldă se obţin cu ajutorul panourilor solare.

Energia obínută este folosită în special pentru "lumină, frigiderul, laptopul. Iar ziua, scule şi alte aparate pe care le mai folosim pe aici", a precizat Dragoş Călian, proprietarul ineditei locuinţe.

Lutul folosit la ridicarea casei a fost luat din zonă, iar paiele au fost cumpărate de la vecini. Toată munca a fost făcută de proprietari şi de prietenii lor, deşi niciunul dintre ei nu a mai lucrat vreodată în domeniul construcţiilor.

"E mai sănătos, casa respiră. Facem de mâncare, într-o jumătate de oră pleacă mirosul. E o energie bună", a spus proprietarul.

"Viaţa într-o casă de-asta eu mă gândesc, după mine, că e mult mai sănătoasă. E bun traiul în aşa ceva, mai ales că te ocoleşte factura, nu vine să-ţi intre în poştă", a spus un vecin.

"Mie aşa ceva nu-mi place. Mie îmi place lucru trainic, lucru sănătos. Pentru că e hotar. În hotar e şoarec, şobolan, absolut totul. Care ăla scurmă la rădăcină, se surpă...", a afirmat însă o vecină.

Ecologiştii spun însă că o pisică rezolvă problema şoarecilor. Iar marele avantaj al casei este costul redus şi folosirea materialelor naturale.

"Costul materialelor este foarte redus, practic utilizează deşeuri din agricultură", a precizat conf. dr. ing. Dorin Beu, preşedintele Consiliului Român pentru Clădiri Verzi - Transilvania.

Casa de lut are o cameră, bucătărie, hol şi baie, iar ridicarea ei a costat puţin peste 20.000 de euro, bani la care s-au adăugat cei 1.500 de euro investiţi în panourile solare.