Sari la conținut

Economist german: "România, departe de moneda euro"

România nu poate adopta moneda euro înainte de atingerea unor criterii stricte impuse de Uniunea Europeană, crede europarlamentarul Joachim Starbatty.

"România trebuie să ajungă la rata inflaţiei a celor trei state cele mai stabile din UE. Deficitul bugetar trebuie să fie sub 3%. Datoria publică totală să fie sub 60%", a afirmat europarlamentarul Joachim Starbatty.

Îndeplinirea acestor condiţii depinde însă de politica financiară pe care o adoptă România în următorii ani.

"România trebuie să fie atentă să atingă aceste condiţii. Depinde de politica monetară şi depinde foarte mult de politica financiară a ţării. Politicienii trebuie să realizeze că aceste condiţii de conversie trebuie atinse şi asta înseamnă că trebuie să aveţi o politică monetară sănătoasă şi cu atât mai mult o situaţie financiară bună ", prof. dr. Joachim Starbatty, europarlamentar

Mai mult economiştii susţin că România nici nu ar trebui să adere la euro.

"Dacă ne uităm un pic la ce s-a întâmplat în Grecia, Spania şi Italia şi la multele probleme pe care le aduce moneda euro, eu aş spune că euro este o monedă cu garanţie limitată. Cred că, de fapt, moneda euro duce la probleme foarte mari şi că ar trebui să se revină la moneda naţională a statelor respective", a spus economistul Edmund Torok.

Tinerii studenţi care au asistat la dezbaterea de la Cluj-Napoca privind moneda euro au plecat cu păreri împărţite privind adoptarea acesteia în România.

"Încă nu suntem gata, dar cum a spus şi el, dacă preluăm moneda euro, o să îşi facă şi ei griji într-un fel privind economia noastră. Până atunci, nu prea contează", a spus unul dintre participanţi.

"În momentul de faţă, cred că nu este pregătită şi cred că ar trebui să mai facă nişte eforturi, cred eu, totuşi, considerabile, pentru că altfel, va fi aceeaşi soartă ca şi în Grecia", a afirmat altul.

România a început demersurile pentru trecerea la moneda euro în 2010 prin instituirea în cadrul Băncii Naţionale a unui comitet de pregătire. Un an mai târziu, coordonarea a fost preluată de Comitetul interministerial pentru trecerea la euro, condus de premier. Guvernul României a stabilit 1 ianuarie 2019 ca dată ţintă pentru aderarea României la zona euro.