Sari la conținut
News Alert

Emoţia şi diaspora i-au scos pe clujeni la vot

Faţă de primul tur de scrutin, duminică au votat cu 85.000 de clujeni mai mult.

"Prezenţa la urne a fost de 55,35%, adică un număr de 330.886 de alegători. Numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne în judeţul Cluj este de 69,53%", a precizat Monica Trofin, preşedintele Biroul Electoral Judeţean Cluj.

Clujenii spun că au fost determinaţi să iasă la vot de mobilizarea generală făcută în mediul online. Un factor important a fost însă şi comportamentul celor doi candidaţii între cele două tururi de scrutin.

"Consider că ceea ce i-a determinat a fost unitatea pe care o avem acum între noi. Pe internet suntem uniţi, încercăm să aflăm mai mult şi am văzut mai uşor ce se întâmplă prin ţară", a explicat un tânăr.

"Probabil şi-au dat seama de diferenţa dintre cei doi candidaţi pentru preşedenţie", este de părere o tânără.

Analiştii politici clasifică prezenţa la vot din 16 noiembrie ca fiind una istorică.

"Ceea ce s-a întâmplat în diaspora a contribuit destul de mult la creşterea numărului de alegători. O dată în termeni numerici puri, pentru că sunt 200.000 de voturi în diaspora, dar mai ales prin efectul emoţional a ceea ce s-a întâmplat la primul tur", a explicat George Jiglău, analist politic.

În judeţul Cluj, nu s-a mai înregistrat o prezenţă atât de mare la alegerile prezidenţiale din 1996, când au venit la urne 80,6% dintre clujeni.