Sari la conținut

Eroi clujeni pe câmpul de luptă

Sergentul Mugurel Băiţan a devenit unul dintre eroii Batalionului 317 Cercetare Vlădeasa, după ce şi-a salvat de la moarte superiorul într-o misiune în Afganistan. În aceeaşi misiune, a fost la un pas să fie ucis la rândul său, după ce maşina în care se afla a sărit în aer. S-a ales cu picioarele rupte, dar a avut puterea să îi acorde ajutor superiorului său care se afla la 15 metri distanţă şi era grav accidentat.

"I-am improvizat o atelă din vergeaua de la armă şi o atelă pe care o aveam cu mine permanent. I-am mobilizat braţul şi l-am târât după mine, l-am tras după mine pe coate. Apoi au început să tragă din nou, am răspuns cu foc", îşi aminteşte sergent major Mugurel Băiţan de la Batalionul 317 Cercetare Vlădeasa.

Vitejia militarului clujean a fost răsplătită de preşedintele Traian Băsescu, care l-a decorat cu medalia de onoare în slujba păcii. "Am fost întrebat mereu de ce am făcut asta. Nu ştiu de ce am făcut-o, mi-am făcut datoria. Asta am învăţat să fac asta ştiu să fac şi mi-am făcut datoria, nu consider erou.", a spus Mugurel Băiţan.

Şi Balog Feier Zsolt este un erou printre militarii clujeni. Şi tot în Afganistan, acolo unde şi-a riscat viaţa pentru a-şi salva un coleg, rănit într-un accident în care o maşină care a explodat după ce a trecut peste o mină.


"Am fugit să îi dau prim ajutor, i-am oprit hemoragiile în acest timp muniţia care era pe maşină a început să ia foc şi ne-a pus în pericol primul ajutor. A trebuit să trag la o distanţă mai mare de maşină cât să fim protejaţi.", spune Balogh Feier Zsolt, cercetaş sanitar din cadrul Batalionului 317 Cercetare Vlădeasa.

În misiunile NATO, militarii români au patrulat în zonele de conflict împreună cu militari americani sau francezi.

"Toată lumea a fost mulţumită de noi, pentru că am fost militari disciplinaţi, am ştiut să ţinem capul sus, să stăm drept, indiferent dacă ne lipsea ceva, n-am arătat treaba asta, ne-am făcut datoria cu ce am avut şi ne-am făcut-o foarte bine.", a explicat sergent major Mugurel Băiţan.


De-a lungul celor zece ani, de când România este membră NATO şi participă la misiuni în zone de conflcit, 25 de militari români şi-au pierdut viaţa în Afanistan, Irak şi Bosnia.