Exerciţiu militar româno-american, la Baza Aeriană 71 Câmpia Turzii

Data publicării:
100414 AVIOANE CAMPIA

"Acest exerciţiu este planificat încă de anul trecut. Este organizat şi se execută în condiţii, spunem noi, foarte bune. Vom avea de executat misiuni atât în poligoanele armatei, cât şi misiuni specifice de poliţie aeriană", a precizat comandorul Marian Petruş, comandantul Bazei 71 Aeriene.

Exerciţiul le dă posibilitatea piloţilor români să se antreneze pe avionele F16, care urmează să ajungă la noi în ţară în 2017, iar americanii au o bună ocazie să zboare pentru prima dată cu bătrânele MiG-uri-21.

"Mie-mi place MiG-ul, este un foarte bun antrenament. Este un avion bun. Ştiu că armata română va primi F16, există un contract şi sigur, sunt discuţii în acest sens", a declarat Chriss Austen, reprezentant al US Air Force.

În jurul orei 14.00, avioanele F16 ale militarilor americani s-au ridicat deasupra Clujului, pentru prima misiune în cadrul exerciţiului comun.

Scopul exerciţiului bilateral este creşterea nivelului de pregătire a militarilor români, dar şi dezvoltarea cooperării între armatele celor două ţări membre NATO.

"Executăm misiuni de interceptare aeriană, luptă aeriană. În acelaşi timp, participăm cu avioanele de instrucţie, respectiv dublu de comenzi la schimburi de piloţi în misiuni comune şi, totodată, executăm şi misiuni cu avioane de diferite profile, pentru a putea participa în misiuni cu numeroase avioane, în acelaşi timp", a declarat comandorul Adrian Motorga, directorul exerciţiului Dacian Viper.

Exerciţiul militar va dura o săptămână şi, potrivit reprezentanţilor Ministerului Apărării Naţionale, nu are nicio legătură cu recentele evenimente din Ucraina.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri