Fabrica de brânzeturi de la Ţaga se va redeschide în cel mult două luni

Data publicării:
fabrica vite

Brânza de Năsal este un sortiment de brânză fermentată, preparată din lapte de vacă. Înainte ca fabrica de la Ţaga să intre în conservare la mijlocului anului trecut, ea era celebră datorită locului unde era maturată, înainte să iasă pe piaţă.

"Grota face totul. În partea de sus e turnat, ca să nu cadă peste caşcaval şi pe margini, tot beton. A rămas atâta suprafaţa, să zicem de un metru, ca să vină porii de la stâncă, că aici este stâncă", a explicat un localnic.

"Nu există în lume aşa ceva, grota asta şi toate", a spus şi o localnică.

Timp de un an însă producţia s-a oprit. Brânza era o delicatesă scumpă, iar firma producătoare a decis ca fabrica să intre în conservare, pentru că nu era rentabilă. După un an de negocieri, 64 de fermieri clujeni, constituiţi într-o cooperativă agricolă, vor reînvia acest brand. Au şi soluţii pentru ca activitatea să devină rentabilă.

"Suntem dispuşi, oarecum, să ne vindem chiar mai ieftin laptele dacă va trebui, oarecum să suportăm o parte din această pierdere, fără să ne afecteze foarte mult fermele, dar în acelaşi timp, brânza de la Ţaga să apară pe piaţă", a afirmat Călin Fărgaciu, preşedintele Cooperativei Agricole Someş-Arieş.

"Noi suntem cei care îl producem, deci produsele pe care le vom fabrica acolo vor fi fabricate din laptele pe care îl producem noi", a precizat un fermier.

Odată deschisă fabrica, acolo vor fi procesate 3 tone de lapte. Pe lângă brânza de Năsal, vor fi produse şi alte sortimente.

"În cadrul negocierilor, pe lângă produsele tradiţionale care se procesau acolo, s-a căzut de acord să producă şi alte sortimente sub brandul lor", a afirmat Ioan Oleleu, preşedintele AgroTransilvania Cluster.

Fabrica se va redeschide în cel mult două luni cu muncitori angajaţi din comuna Ţaga.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri