Sari la conținut

Floreştiul, comună supravegheată video

Două milioane de lei vor investi autorităţile locale din Floreşti pentru a monta un sistem video de supraveghere. Creşterea populaţiei la 33.000 de locuitori înseamnă atât un trafic auto mai mare, cât şi creşterea infracţionalităţii. Primele camere video vor fi montate în 40 de locuri, atent alese de primărie.

"În primul rând în marile intersecţii şi în intersecţiile străzilor unde s-a demonstrat că infracţionalitatea e oarecum sporită. În Floreşti, ce ştiu eu, s-au spart locuinţe, în Floreşti s-au scos instalaţiile electrice din blocuri în construcţii", a afirmat Horia Şulea, edilul comunei.

"Ar fi mai OK pentru supravegherea străzilor şi ce se poate întâmpla, mai ales pe timp de noapte şi accidente din trafic", a spus şi un localnic.

"E o idee bună, că se poate monitoriza şi eu zic că e o idee bună. (Credeţi că o să fie de ajutor şi pentru trafic?) În trafic şi poate şi în cazul eventualelor infracţiuni, se prind mult mai uşor infractorii", a afirmat altul.

Sistemul va fi instalat în trei etape. "În prima etapă, vor fi în jur de 40 de camere de luat vederi şi sistemul de monitorizare care va fi montat în Primăria Floreşti. Transmisia de la camere la sistemul de monitorizare va fi prin sistem 3G", a precizat primarul.

Autorităţile din Floreşti vor prelua modelul implementat în 2009 la Cluj-Napoca, unde, în ultimii patru ani, accidentele rutiere minore, furturile de la bancomate şi parcările ilegale au scăzut cu până la 40%.

"Considerăm că sunt foarte folositoare. În prezent, sunt monitorizate principalele artere din oraş. Avem undeva la 270 de camere. Camerele sunt extrem de folositoare. S-a demonstrat atât la accidente rutiere grave, au fost câteva cazuri mediatizate, în care imaginile au fost decisive pentru stabilirea producerii accidentelor", a declarat Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al primăriei clujene.

Sistemul video din comuna clujeană Floreşti va fi implementat în următoarele cinci luni. Întregul proiect a fost scos deja la licitaţie.