Sari la conținut

Fonduri tăiate pentru proiecte începute

În comuna Aiton din judeţul Cluj, reabilitarea unui drum comunal a început în 2014 cu fonduri din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală. În 2015 însă, autorităţile locale nu au mai primit niciun ban din tranşa a doua, iar lucrările sunt oprite.

"Problema este că noi, în 2014, am semnat contractul de finanţare pentru lucrarea respectivă, fiind vorba de o tranşă anuală în trei ani. Totalul semnat în 2014 pentru o perioadă de trei ani era de 23 de miliarde de lei vechi. Am primit 400.000 la finele anului 2014, din care am cheltuit 10.200, urmând ca diferenţa, zic domnii că o să o primim anul acesta, restanţa din 2014. Eu acum pentru 2015 nici nu am semnat contract de finanţare", a precizat Nicolae Făgădar, primarul comunei Aiton.

Şoseaua de patru kilometri nu a fost asfaltată niciodată, iar lucrările e puţin probabil să fie finalizate în 2015, spun autorităţile locale.

"Foarte nasol, adică nu credeam că există aşa drumuri, mai ales spre un oraş mare ca şi Clujul", a spus un şofer.

"Şi cu căruţa ca şi cu maşina mergi. Aşa se tot scutură căruţa şi maşina o rupi", a afirmat un localnic.

Şi în comuna Chinteni sunt blocate proiecte în valoare de 25 de milioane de lei.

"Este o situaţie destul de delicată în contextul în care am făcut licitaţiile anul trecut, în contextul în care constructorii ne pot da în judecată în orice moment. Avem lucrări nedecontate pe podul de la Cluj 2, pentru care am primit o parte din finanţare şi urma să se aloce tranşa finală în momentul finalizării. Noi le-am finalizat, am prezentat documentele, însă până acum nu a fost alocată partea financiară", a afirmat Lucia Suciu, primarul comunei Chinteni.

Mai mult, bugetul Programului Naţional de Dezvoltare Locală a fost tăiat la începutul anului, iar fondurile alocate judeţului Cluj au scăzut cu o treime.

"Au tăiat 31% din banii care erau alocaţi în primă fază pentru judeţul Cluj. Este vorba despre 11 primării, din câte ştiu, pe mai multe proiecte: apă, drum, canalizare", a precizat Mihai Seplecan, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

Autorităţile judeţene au primit însă şi o explicaţie de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice: proiectele depuse au fost prioritizate. Reprezentanţii Consiliului Judeţean se vor întâlni la începutul lunii iulie cu echipa Ministerului Dezvoltării, pentru a cere urgentarea alocării de fonduri.

Pe aceeași temă