Grevă pe calea ferată

Data publicării:
GREVA CFR BETA

ACTUALIZARE. Sindicaliştii de la calea ferată au ajuns la o înţelegere cu reprezentanţii Ministerului Transporturilor. Salariile angajaţilor se vor majora cu 2,4%. Negocierile au avut loc după ce angajaţii au întrerupt lucrul în această dimineaţă.

600 de trenuri de călători şi 300, de marfă s-au oprit în gări, spre nemulţumirea oamenilor. Protestul, la care au participat 32.000 de salariaţi, a afectat şi călătorii din Cluj-Napoca, unde 10 trenuri au rămas blocate în gară.  

"Avem de suferit, dar dacă asta este situaţia şi asta a fost decizia ceferiştilor, suportăm consecinţele. Sperăm ca această întrerupere a activităţii să aibă rezultat", a declarat unul dintre călători.

Protestul spontan al ceferiştilor vine după ce Guvernul a decis să disponibilize 2.500 de angajaţi ai CFR Marfă. O altă nemulţumire este legată de faptul că salariile feroviarilor nu au mai fost majorate de 5 ani.

"Principala nemulţumire a noastră este faptul că nu s-a ajuns la un consens cu semnarea contractului colectiv de muncă, cu o mărire de salariu de 10%. În momentul în care se vor disponibiliza salariaţii respectivi, marfa nu va mai putea asigura contractele câştigate", a declarat Cristian Jeler, şef de tură mişcare la staţia din Cluj-Napoca.

Trenurile au fost oprite şi în Teiuş, judeţul Alba.

"Şi la noi, la Teiuş, în complexul Teiuş-Coşlariu, salariaţii din ramura Mişcare Comercial s-au solidarizat cu colegii din ţară şi începând cu ora 7.00, de fapt imediat după ora 7.00, au oprit activitatea în semn de protest pentru nesemnarea contractului colectiv de muncă şi oferta, zicem noi de bajocură a administraţiei pentru salariaţii feroviari", a declarat Ioan Rus, vicepreşedintele sindicatului Mişcare Comercială.

"Încercăm să atragem atenţia şefilor noştri că nu se mai poate în condiţiile acestea deoarece nu s-a semnat noul contract colectiv de mună", a precizat Dan Sărătea, angajat la staţia Teiuş.

"Le dau şi lor dreptate, dar trebuie să ne înţeleagă şi pe noi, trebuiau să anunţe... Asta e treaba, că nu a fost anunţat, aşa a zis în gară: că nu se face şi am auzit şi azi-dimineaţă la radio şi a zis că nu se face. Apoi văd că s-a făcut, că de ştiam, mergeam cu autobuzul", a spus un călător.

Lucrătorii de la calea ferată vor mai continua negocierile cu Ministerul Transporturilor şi în următoarele două săptămâni. Dacă revendicările lor nu vor fi soluţionate, aceştia ameninţă cu noi proteste, inclusiv cu declanşarea unei greve generale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri