Instrument muzical din materiale reciclate

Data publicării:
pian xilofon

Absolvenţi sau încă studenţi ai Universităţii Tehnice, tinerii au impresionat juriul la secţiunea team design a concursului de inginerie. Tema probei, crearea unui instrument muzical din elemente reciclate şi materiale de construcţii, a fost anunţată pe loc.

"Taskul a fost foarte interesant, nu ne-am aşteptat să fie aşa ceva. În principiu, au fost doar instrumente cu corzi, ţevi cum am făcut şi noi sau sticle, au folosit alţii", a povestit Alexandru Bondor, unul dintre participanţi.

"Am avut o oră pentru a veni cu ideea şi cu conceptul de bază, timp în care a trebuit să ne gândim materialele pe care vrem să le folosim. Am ales lemn, mult aluminiu şi aţă, materiale simple pe care să le putem îmbina eficient. Ni s-a dat un tabel în care ni se arăta fiecare notă ce frecvenţă reprezintă. A fost multă inginerie, deşi aparent n-ai spune", a explicat Cristian Roşu, un alt participant la competiţie.

"Instrumentul nostru are 10 note, de la Do la Do. La el se poate cânta orice cântecel, care e compus din aceste note. Mecanismul este acţionat prin pârghii şi sfoară. Sunetul se produce când vârful şurubului pe care l-am ascuţit loveşte tija de aluminiu", a spus Alexandru Bondor.

Aceasta nu a fost singura probă la care au participat clujenii. O altă cerinţă a concursului a fost găsirea unor soluţii pentru protejarea unei unităţi de calculator. Folosind tabla, siliconul, lemnul şi un material termoizolant, românii au reuşit să creeze o carcasă care a protejat un calculator ce a fost scufundat în apă, incendiat şi lovit cu o bilă de 30 de kilograme.

"Au ocazia să îşi pună în aplicare cunoştinţele teoretice, lucru pe care nu apucă să-l facă la şcoală, cel puţin în România. Aşadar e o ocazie foarte bună de a-şi dezvolta partea de hard, cât şi de soft skills, cum ar fi munca în echipă", a precizat Andrei Popa, preşedinte BEST Cluj-Napoca.

European BEST Engineering Competition este o cea mai mare competiţie organizată de studenţi din toată lumea de mai bine de şase ani. Anul acesta, la concursul care a avut loc în capitala Letoniei, au participat în total 120 de studenţi din 19 ţări.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri