Sari la conținut

Intrarea la Untold, "plătită" cu sânge

Tinerii au stat la coadă încă de la primele ore ca să doneze sânge.

"Am mai donat, nu am emoții și mi se pare o idee extraordinară, adică cred că o să mai vină oameni să doneze probabil, în viitor", a afirmat o tânără.

"Am venit pentru că ştiu că este o lipsă crasă de sânge, deoarece nu prea se donează, foarte puţină lume în zilele obişnuite şi am zis că trebuie să fac acest act civic", a spus un alt donator.

"Nu, nu am mai donat până acuma. Am venit în primul rând pentru că m-a chemat un prieten şi şi pentru biletul la Untold. Am avut şi emoţii, dar un prieten mi-a spus tot hai, hai, că e ok, el a mai fost, a mai donat", a povestit un alt tânăr.

Angajaţii Centrului de Transfuzii spun că niciodată nu au mai avut aşa de mulţi tineri donatori, într-o singură zi.

"Până la ora 10:00 au fost în jur de 70 de donatori, ceea ce pentru noi este mult, este foarte mult. Pe perioada de vară donatorii s-au redus semnificativ, sunt 40, 45, 50, depinde de zi, iar cerințele clinicilor sunt mari în continuare", a precizat Sanda Novac, reprezentant al Centrului de Transfuzii din Cluj-Napoca.

În total, peste 150 de tineri au donat sânge astăzi la Centrul de Transfuzii. Ei au primit, la alegere, un bilet gratuit de o zi la festival sau o reducere la abonament, de la 289 la 199 de lei. Potrivit organizatorilor, doar 1,7% din populaţia ţării donează sânge şi doar 14% dintre donatori sunt tineri.

"În conceptul campanei există o serie de personaje, dintre personajele care apar în festival avem vampirul și atunci însumând aceste motive oarecum, am încercat să facem o analogie simpatică între nevoia vampirului de sânge și nevoia României de a colecta sânge", a afirmat Adrian Chereji, directorul de comunicare al festivalului.

Ideea organizatorilor festivalului din Transilvania a ajuns şi în presa internaţională. The Guardian vorbeşte într-un articol despre această campanie, iar străinii nu au întârziat să apară la Centrul de Transfuzii din Cluj-Napoca.

"Cred că e incredibil, este o idee foarte bună și mă bucur că se întâmplă chiar aici în Transilvani, cred că este un concept grozav", a spus unul dintre donatorii de afară.

Campania se desfășoară în toate cele 42 de centre de transfuzii din țară. Toți cei care donează până în 24 iulie primesc reducere la abonament. Festivalul Untold se desfăşoară la Cluj-Napoca între 30 iulie şi 2 august.