Întreprinderile sociale, soluţie în zonele defavorizate

Data publicării:
miere

Alin Prunean a angajat două femei, care nu şi-au găsit un loc de muncă de mai bine de 3 ani. Una dintre ele, Ecsedi Maria, are peste 50 de ani. Îşi creşte singură cei doi copii şi are în grija ei şi mama grav bolnavă. Deschiderea fabricii sociale de ambalat mierea din Valcăul de Jos a venit ca o salvare pentru ea.

Şi mai mulţumiţi sunt apicultorii de pe Valea Barcăului. Aceştia  nu mai trebuie să ducă la târguri pentru a-şi vinde marfa şi economisesc astfel sume importante de bani în fiecare an. Mai mult, primesc un preţ şi cu 8% mai mare decât cel de pe piaţă.

"Pentru 5-6 zile pe an, plătim asigurarea ca la un camion, care e zi de zi pe drumuri. Apoi, motorina nu vă mai zic că până în Dobrogea şi înapoi, aproape 4.000 de lei costă motorina dus-întors. Plata pe loc, şi asta este un avantaj", a spus Ana Borş, apicultor.

"Noi ne străduim să scoatem şi stupul ne ajută să scoate produsul pe sortimente, să fie curate, să nu fie amestecate de la o flora la alta", a completat un alt apicultor, Dumitru Bors.

Alin Prunean a deschis fabrica de ambalat miere în 2011, fără niciun ajutor din partea statului. Singura susţinere a venit din partea autorităţilor locale.

"Consiliul Local, fără nicio ezitare, în unanimitate, a votat hotărea prin care s-a dat acel spaţiu care este fostul sediu al primăriei, la un preţ modic de 2 sau 3 euro pe mp, pentru că scopul nostru nu este de a scoate bani din chirie, ci de a valorifica zona, potenţialul local", a declarat Ioan Roşan, primarul comunei Valcău de Jos.

Produsele scoase la fabrica din Valcău de Jos se vând foarte bine, iar afacerea creşte de la an la an. Sortimentele ambalate aici, precum mierea cu chimen, cacao sau cafea, au ajuns să fie cunoscute în toată Europa.

"2012 an de referinţă, am vândut 5.000 de borcane, în 2013, am dublat şi am ajuns la 10.000, 2014 va fi un an şi mai bun. Parte din profit îl reinvestim în educaţie, tot de aici, din regiune. Vă pot da doua exemple: anul trecut, au fost 10 tineri care au plecat în tabere, 7, în Bulgaria, 3, aici, în România", a mai spus investitorul.

Deşi functionează ca o întreprindere socială, investitorul aşteaptă ca aceste activiăţi să fie reglementate prin legea economiei sociale, care se află în dezbatere în Parlament. Dacă va fi adoptată, aceste întreprinderi sociale vor avea parte de facilităţi, cum ar fi darea în folosinţa gratuită a unor imobile aflate pe domeniul public, sprijin la promovarea produselor sau acordarea de microcredite.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri