Sari la conținut

Ioan Rus, nominalizat ministru al Transporturilor

Premierul a precizat că pe Ioan Rus îl recomandă experiența profesională și politică. Pe de altă parte, Victor Ponta a spus că a vrut să dea un mesaj pentru zona Ardealului, că toate proiectele de infrastructură vor fi duse la bun sfârșit.

Ultima experienţă ministerială a lui Ioan Rus, ca ministru delegat pentru administraţie în 2012, în Guvernul Ponta, este legată de un imens scandal privind referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu. La vot s-au prezentat mai puţini alegători decât era necesar pentru validarea referendumului şi demiterea preşedintelui, iar PSD şi PNL au solicitat Curţii Constituţionale reverificarea listelor electorale. Ca ministru al Administraţiei, Ioan Rus a refuzat să elimine din listele electorale permanente românii aflaţi în afara graniţelor, aşa cum solicitau unii lideri PSD şi PNL.

Ioan Rus şi-a început cariera politică în 1994, când s-a înscris în PDSR. În 1996 a fost prefect de Cluj, iar în 2000 a fost desemnat preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj.

După alegerile parlamentare din noiembrie 2000, câştigate de PSD, a fost numit ministru al Internelor în Guvernul Năstase.
A demisionat în primăvara lui 2004 pentru a candida la Primăria oraşului Cluj-Napoca. A pierdut însă alegerile în faţa lui Emil Boc.

Ioan Rus este cunoscut în lumea politică drept membru al aşa-zisului Grup de la Cluj din PSD. Filialele din Ardeal au avut un rol decisiv pentru victoria lui Mircea Geoană la preşedinţia PSD, în 2005, în faţa lui Ion Iliescu, dar şi pentru succesul lui Victor Ponta, în 2010, în lupta cu Mircea Geoană.