Sari la conținut

La ţară, după elevi de profesională

Bucătari, lăcătuşi, frizeri sau mecanici auto. Sunt doar câteva dintre meseriile pentru care pot opta elevii claselor a VIII-a, dacă se înscriu din toamnă la şcoală profesională. Cele 18 licee din judeţul Cluj, care vor avea clase profesionale, au deja parteneriate cu câteva companii, unde elevii vor putea face practică.

"Are un foarte mare avantaj o persoană care este tânără, care a învăţat o specializare de bucătar, chiar şi ospătar şi doreşte să se angajeze. Locuri sunt, nevoia, cerinţa este foarte mare pe piaţă", a declarat managerul unui restaurant.

După finalizarea învăţământului profesional, cei care doresc se pot înscrie în clasa a XI-a, pentru a-şi putea termina liceul.

"E o alternativă, nu înseamnă că dacă s-au înscris la şcoala profesională nu pot să-şi continue studiile. Ei pot să facă liceul, pot să facă o facultate. Ar însemna ca după trei ani să aibă un loc de muncă, să câştige destul de bine, ceea ce nu este la îndemâna oricui în ziua de astăzi", a precizat Valentin Cuibus, inspectorul general şcolar al ISJ Cluj.

Caravana de promovare a învăţământului profesional va dura până la mijlocul lunii mai. Pentru anul şcolar 2014-2015, liceele din judeţul Cluj vor avea 500 de locuri în clasele profesionale. Înscrierile se vor face în perioada 26-27 mai.