Sari la conținut

Marş împotriva poluării la Sebeş

Oamenii s-au întâlnit în faţa primăriei Sebeş, de unde au plecat în marş pe arterele principale ale oraşului, dar şi prin cartiere. "Înarmați" cu bannere și pancarte, unii chiar cu măşti pe față, protestatarii au manifestat împotriva deschiderii unei noi staţii de formaldehidă, substanţă considerată cancerigenă.

"Din cauza aerului, îl intoxică cu totul, nu poţi răsufla dimineaţa pe la 2:00-3:00, se vede o culoare aşa galben, roşu şi nici nu poţi vorbi. Iontoxică pe toată lumea, de la bătrâni până la copii", a spus un protestatar.

" Am fost în 2002 la Cluj operat la gât şi tocmai de aceea protestăm, să fim lăsaţi în pace. Aşa mi se pare normal", a afirmat un alt manifestant.

"Nemulţumirea noastră se referă la faptul că instituţiile statului nu sunt dotate cu aparatura necesară în vederea monitorizării calităţii aerului. Îngrijorarea şi mai mare este vizavi de această instalaţie, care a fost adusă din Franţa în toamna anului 2006, o instalaţie car, din punctul nostru de vedere, nu are cum să respecte directivele UE pentru că este foate veche, iar directivele precizează clar că investitorii au obligaţia de a face investiţii în tehnică de ultimă generaţie", a afirmat Mircea Matei, preşedintele Centrului Independent pentru Protecţia Mediului Sebeş.

Noua instalaţie va permite o producţie zilnică de 180 de tone de formaldehidă timp de 30 de ani.

Compania austriacă este unul din cei mai mari producători de plăci stratificate din Europa, iar reprezentanţii acesteia spun că au acordul de mediu şi cel de construire pentru noua fabrică. Ei dau asigurari că aceasta va respecta toate reglementările.

"Poziţia noastră este foarte clară, respectăm cu stricteţe întreaga legislaţia românească şi europeană în ceea ce priveşte protecţia mediului. Toate autorizaţiile şi avizele pe care le-am obţinut pe cale legală în urma unor studii de specialitate realizate de către specialişti în domeniu, care demonstrază foarte clar că aportul noii staţii de formaldehidă la ceea ce se întâmplă la Sebeş, la poluarea din Sebeş este total nesemnificativ", a declarat Oana Bodea, reprezentant Kronospan Sebeş.

Manifestanţii au spus că vor reveni în stradă şi la sfârşitul acestei săptămâni.