Sari la conținut
News Alert

Mărturii despre torţionarul Constantin Istrate

Astăzi, cu aceeaşi intensitate ca atunci, Traian Neamţu povesteşte ceea ce a îndurat, în anii '50, în închisoarea din Gherla.

"Celularul, care avea în 7.000-9.000 de deţinuţi în perioada 1957-1958, ei tremurau şi vibrau toţi când anunţau, cei care urmăreau, pentru că prin obloane noi aveam găuri făcute şi de la etaje diferite, urmăream ce se întâmplă în curte. Se anunţa: vine Istrate cu fraţii Şomlea la bătaie, fiindcă veneau cu cravaşele şi le băteau de cizme şi atunci tremura celularul, unde se opresc", povesteşte Traian Neamţu.

Medicul nu-l poate uita nici astăzi pe Constantin Istrate, cel care a fost deconspirat de istoricii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului din România.

"Îl vedeam cum se duce acasă şi cum vine de acasă, când spărgeam oblonul să ne uităm. A fost un criminal ce nu-şi poate închipui nimeni. Îi ştia pe toţi deţinuţii care au trecut prin toate puşcăriile. Istrate şi Goiciu, fraţii Şomlea şi alţii... nu le-a făcut nimeni nimic. N-aş dori să fie condamnaţi aceşti criminali pe care îi descoperă acum, după 24 de ani de la evenimentele din 1989, fiindcă pentru ei, cred că puşcăria de azi este pensiune, e mai bine decât acasă, poate", mai spune acesta.

Psihiatrul Traian Neamtu este actualul preşedinte al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România Filiala Cluj.